Ünnepélyes átadó

2022.12.08. 20:03

Felavatták az Alisca Bau Zrt. új szerelőüzemét a Paksi Ipari Parkban

Egy új, szerelőüzemet is magába foglaló, csaknem ezer négyzetméter alapterületű üzemviteli épületet adott át az Alisca Bau Építőipari Zrt. a Paksi Ipari Parkban csütörtökön délelőtt.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint az ünnepélyes átadáson elhangzott, a cég bízik abban, hogy az új szerelőüzemnek, valamint az eszközbeszerzéseknek köszönhetően egy modern termelési és az üzleti élet kihívásainak is megfelelő, költséghatékonyan működő gazdasági társaságként tud továbbra is szerepet vállalni az építőiparban. 

– Az Alisca Bau harminc éve, a megalakulása óta működik Pakson. Nagyon sok kivitelezés kötődik hozzá a városban és az erőműben, sőt már a Paks II beruházásban is – mondta az átadáson Fülöp István, a társaság vezérigazgatója. – Úgy gondoltuk, hogy a hosszútávú jelenlétet leginkább azzal tudjuk igazolni, hogy itt egy olyan telephelyet hozunk létre, amely hosszú évekig ki tudja szolgálni az itteni munkákat – fogalmazott.

– Városunk mindig örül, amikor egy-egy vállalkozás megjelenik Pakson, különösen ha egy olyan, mint az Alisca Bau Zrt., amelyik már „letette a névjegyét" nálunk – fogalmazott az átadás kapcsán Szabó Péter polgármester, aki hozzátette, külön öröm, hogy a cégnek már telephelye is van az itteni Ipari Parkban. Ez elengedhetetlen a városnak, hiszen a Paks II-es beruházás küszöbén állva nagyon fontos az, hogy minél több cég meg tudjon jelenni, le tudjon telepedni. A polgármester kiemelte: nagyon örülnek neki, hogy a cég hosszú távon gondolkodik az itteni telephelyet illetően, nem csak arra az időszakra, amíg a Paks II épül. Mint mondta, az anyagiakat tekintve is üdvözli a város, ha egy cég megjelenik, hiszen növekszik a település adóbevétele, de emeltett bővül a munkahelyek száma is.

Süli János országgyűlési képviselő bizalomépítőnek nevezte az Alisca Bau mostani beruházását a többi vállalkozás felé, amely azt jelzi, hogy ide érdemes befektetni. Hozzátette, szerencsére a parkban egyre több az új ipari csarnok. Emlékeztetett rá, hogy az Alisca Bau nevéhez füződik számtalan helyi mélyépítési munka, csatornázás, az egyik leglátványosabb fejlesztésük volt a nemrégiben elkészült, 6-os út melletti támfal építése, amelynek a hivatalos átadása még nem történt meg. 

Az ünnepélyes átadást követően dr. Horváth Kálmán főispán mondott pohárköszöntőt, gratulált a tulajdonosoknak a családi vállalkozás legújabb fejlesztéséhez, hiszen ahogy fogalmazott, a mai helyzetben – a pandémia és a háború közepette – kellő bátorság szükséges ahhoz, hogy valaki belefogjon egy ilyen beruházásba, még úgy is, ha állami támogatást is kaptak hozzá. – Úgy gondolom, hogy a Korcsmár család rendelkezik a megfelelő jövőképpel. Tolna megyében általában van jövőképe a cégeknek, mernek vállalkozni, amely Paks környékén különösen fontos – fogalmazott, majd kitartást és a jövőbe vetett hitet kívánt a vállalkozáshoz.

Telephely támogatási forrásból bővült a cég

A beruházás hetven százalékos támogatással, összesen 234,46 millió forint feltételesen vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból jöhetett létre. A kétszintes épület földszintjén kapott helyet a vasszerelő üzem, ahol betonacél vágás és hajlítás, armatúra összeszerelés történik, az emeleti részen pedig az üzemet kiszolgáló irodablokkot alakítottak ki. 

A telephelyépítési támogatás részét képezte az eszközbeszerzés is, amely a másodlagos megvalósítási helyszínként Bátaszéken, a vállalat bejegyzett székhelyén valósult meg. A projekt során megújuló energiaforrást hasznosító technológiákat építettek be, azzal a céllal, hogy a gazdasági-termelési folyamatok és az üzemen belüli eszközök energiaigényét biztosítsa megújuló energia előállításával. Ennek jegyében a fűtési igényt két 14 kilowattos levegő-víz hőszivattyú fedezi, az épület lapostető szerkezetére pedig napelemes rendszert telepítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!