Háborús lábjegyzet (tárca)

2022.12.19. 13:45

Megérkezett az USA, mert Európa nem tett semmit e térség békéje érdekében

Levelezgetek egy barátommal, aki a délszláv háború idején magas rangú katonatiszt volt. Érdekes dolgokat ír. 

Wessely Gábor

Wessely Gábor

Forrás: archív

„A délszláv háború 1991. június 27-től, 2001. november 12-ig tartott, vagyis tíz évig, és minimum 140 ezer volt a halottak száma. Az elején csak egymást csépelték a jugoszláv köztársaságok, de aztán az USA, a NATO is beavatkozott, 1999. március 24. és június 10. között három hónapig bombázta a szerbeket. Ezen időszakban a jenkik szívesen használták a vadászgépekről az uránmagvas géppuskákat, melyekkel ki lehetett lőni harckocsikat is. Ekkor a szétfröccsenő és elpárolgó urán mindent elszennyezett, de sebaj, kit érdekelt?

Egy ideig bennfentesként dolgoztam az egyik parancsnok keze alá. Nekem kellett minden reggel jelentést küldeni a vezérkari főnöknek, amelyben ecseteltem az elmúlt 24 óra háborúval kapcsolatos történéseit. Én vettem fel a kapcsolatot a MAHART illetékes vezetőjével, mert kellett az amerikaiaknak összeállítani egy albumot a szerbiai Duna-hidakról. El is készült, szépen sikerült a hidak részletes tervrajzával. Ez alapján lehetett volna felrobbantani őket. De végül más megoldást választottak: lebombázták a hidakat jenki barátaink.

A hadművelet a NATO égisze alatt zajlott, de nem volt ENSZ-engedélye, ahogy nem volt Líbia francia bombázásának sem. Közben, 1992-ben megalkották Bosznia-Hercegovinát, az első muzulmán államot, megspékelve szerbekkel és horvátokkal, megágyazva a következő háborúnak. Az amerikaiak jelenléte azért történhetett meg, mert Európa nem tett semmit e térség békéje érdekében. Ebbe a légüres térbe lépett be az USA és saját érdekei szerint elkezdte Európa szisztematikus pusztítását. A muzulmán államok kialakítása a Balkánon elősegíti a muszlim migrációt, vagyis Nyugat-Európa muszlimizálását. Ennek vagyunk tanúi és szenvedő alanyai.” 

Vajon a mai magas rangú katonatisztek miket írnak majd a barátaiknak az ukrajnai háborúról húsz esztendő múlva?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!