Legnehezebb hónap

2023.01.09. 07:00

Hogyan éljük túl a januárt?

A karácsony előtti időszakban könnyebben költekezik az ember, mint mondjuk januárban. Pláne, ha sok munkahelyen hamarabb – vagyis előre – kiutalták a fizetést, nyugdíjat, családi pótlékot, netán jutalmat. Majd a napokig tartó falatozás után mint derült égből a villámcsapás, úgy sújt le ránk a januári „szűk hónap”.

Mauthner Ilona

Segíti a spórolást, ha bevásárlólistával megyünk a boltba

Forrás: Shutterstock

Ahogy véget érnek az ünnepek és újra dolgozni kell, a gyerekek iskolába, óvodába mennek, a családok többsége kénytelen belátni, hogy nemcsak a hűtő és a spájz, de sajnos a pénztárca tartalma is alaposan megcsappant. Háziasszonyok és családfők tízezrei tanakodnak az ünnepi kijózanodás után: vajon hol lehetne húzni a nadrágszíjon, hogy anyagi csőd nélkül túlélje a család a januárt? Különösen gond ez idén, amikor minden drágább lett.

A bátaszéki Horváth Flóra kétgyermekes rutinos családanya és előrelátó háziasszony, ő a jól bevált trükkjeiről beszélt, melyek alkalmasak a katasztrófa elkerülésére. 

– Sok ismerősömnél látom, hogy bizony van baj az ünnepek után, és jól meg kell gondolni, hogy mire és mennyit költhetnek januárban. Mi mindig megpróbáljuk okosan és előre, jól átgondolva ütemezni az ünnepi költekezést. A főzést úgy intéztem még decemberben, hogy a maradékot lefagyasztottuk. Januárban így nemcsak gazdaságosan, de percek alatt meg lehet oldani egy-egy vacsorát vagy ebédet: külön bevásárlás és főzőcskézés nélkül – magyarázta a gyakorló háziasszony.

A töltött káposzta például hagyományos karácsonyi étek, kiválóan fagyasztható, hiszen mindig marad belőle. Ilyenkor egy-egy vacsorát ki lehet vele váltani. Az ünnepek alatt amúgy is több húst ettünk, mint egészséges, így januárban az olcsóbb, gyors ételek kerülnek az asztalra. Én például a tésztát gyúrom, nem veszem, így sokkal olcsóbb.

Ám a konyhán túl is muszáj életben maradni: nemcsak az asztalra-, de a számlákravalót is elő kell teremteni.

– Mindennek az alapja a tervezés – mondta az egyik szekszárdi pénzügyi cég tanácsadója. – Persze, ha valaki elmulasztotta a takarékoskodást, annak már csak tűzoltásra van módja. Fontos, hogy megnézzük, mi van a ház körül, abból kell elsősorban gazdálkodni. A pénzügyek tekintetében le kell ülni, és át kell számolni, mire kell az adott hónapban költeni.

Összeírni a fix kiadásokat: ilyenek a befizetésre váró számlák és csekkek, az óvoda vagy az iskolai menza ára. Lehet spórolni például az üzemanyagon, jobban átgondolva a menetrendet, ki lehet találni, hogy hogyan üljünk csak akkor kocsiba, ha feltétlenül muszáj. Segít az is, ha bevásárlólistával megyünk vásárolni, így felesleges dolgok nem kerülnek a kosárba. A legfontosabb: számoljuk össze, mennyit költöttünk az ünnepre, osszuk el az összeget 12 hónapra, így megkapjuk, idén mennyit kell havonta eltenni ahhoz, hogy ne legyen baj jövő januárban. 

A tudósok január 23. és 25. közötti időszakra jelölik ki minden évben az év legdepressziósabb napjait, nyilván nem véletlenül. Elmúltak az ünnepek, nincs mire készülni, még kötnek ugyan bennünket az újévi fogadalmak, de a tél vége még messze van, és minden kopár, színtelen. Az általunk megkérdezett pszichológus elmondta, a boldogsághormonokat jelentősen aktivizálja a sport is: ha van lehetőségünk, menjünk el kirándulni, korcsolyázni a családdal közösen.

Legyünk a családdal, kiránduljunk, gyűjtsünk minél több élményt

Nehéz a téli körülmények között egy kis boldogságra szert tenni. Még mielőtt azonban teljes depresszióba zuhannánk, érdemes összeszedni magunkat, illetve azokat a dolgokat, amiért mégiscsak érdemes inkább a jókedvet és az optimizmust választani januárban is. Sétáljunk nagyokat a szabad levegőn, a téli depresszió egyik fő okozója ugyanis a fényhiány.

Ne legyen lelkiismeret-furdalásunk akkor sem, ha nincs kedvünk otthonról kimozdulni a sötét, ködös estéken: teremtsünk otthon meghitt hangulatot, olvassunk jó könyveket, pótoljuk be a nyáron megszerzett elmaradásunkat filmek terén, társasozzunk, vagy szimplán csak legyünk kettesben a párunkkal, vagy a bővebb családdal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!