Tilalmi időszak

2023.02.02. 18:00

A nitrátérzékeny területeken még tilos a trágyázás

Az ország mezőgazdasági területéből több mint négymillió hektár nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni november 30. és február 15. között nem lehet, tekintve, hogy ezen időszakban a víz mozgása dominánsan a gravitációt követve lefelé irányul, azaz ilyenkor töltődhetnek fel talajaink vízzel - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

Mauthner Ilona

A nitrátérzékeny területeken még tilos a trágyázás (illusztráció)

Forrás: MW

A tilalmi időszakban tehát a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, és magukkal viheti a mobilis tápanyagokat, ilyen például a nitrát is. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban – amikor a trágyakijuttatás nem tiltott – a kimosódás kockázata nem jellemző, hiszen a növényi gyökérzet szívó hatása, illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményezhet.

Tolna vármegyében sok terület érintett, így többek között Bikács, Dalmand, Dombóvár, Fácánkert, Kölesd, Kurd, Mágocs és Regöly körzetében. 

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása azonban megengedett. Persze a talajok megfelelő állapotát figyelembe kell venni, hogy ne tömörítsük, ne roncsoljuk szerkezetét taposási kárral. Trágya talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a föld fagyott, vízzel telített vagy hóval borított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!