Gazdálkodás

2023.02.06. 18:00

Az öntözés fejlesztése kiemelt feladat

A tavalyi rendkívüli aszály rávilágított arra, hogy a termelési kockázatok csökkentése egy-egy gazdaság elemi érdeke.

Mauthner Ilona

A szántóföldeken, ültetvényekben kialakított berendezések működtetéséhez folyamatosan rendelkezésre álló öntözővíz szükséges.

Forrás: MW

Több Tolna vármegyei gazdálkodó - köztük szántóföldi növénytermesztők, főleg a paksi körzetben, illetve gyümölcstermelők - szembesült azzal a múlt évben, hogy a termés eredménye azon múlik, hogy mennyi csapadékot és mikor kapta az adott földterület, melyen termelnek. Az egész országot sújtotta az aszály, de voltak régiók, ahol a talaj szerkezete - homokos, kevésbé vízmegtartó - még nehezebb helyzetbe hozta a termelőket. Azóta folyamatosan felmerül az igény, öntözési rendszer kialakításával jobb termés érhető el.

A termelési kockázatok csökkentésébe az is beletartozik, hogy az eddigieknél komolyabban kell foglalkozni az öntözéssel. Az országnak legalább azt a szintet kellene elérnie, amit már a ’80-as években felmutatott, állítják a szakemberek. Akkoriban elméletileg 400 ezer hektáron alakították ki az öntözés feltételeit – ma a gazdák összesen 200 ezer hektárra rendelkeznek érvényes vízjogi engedéllyel. Ténylegesen azonban 100-120 ezret öntöznek, Tolna vármegyében ennek csupán a töredékét.

Így az öntözött földek országosan az 5 millió hektár körüli teljes mezőgazdasági terület legfeljebb 2-3 százalékát teszik ki.

Európában 8 százalék körüli az átlagos arány, és ha elérjük a 400 ezer hektárt, akkor hazánk is ehhez a szinthez tartozik majd. Ez utóbbi számot tartalmazzák a kidolgozott hivatalos öntözésfejlesztési tervek is. A kormányzati elképzelések szerint a ténylegesen öntözött mezőgazdasági területeket 2024-re meg kellene duplázni, vagyis 200 ezer hektárra bővíteni, 2030-ra pedig legalább a 350 ezer hektárt elérni.

Egy gazdaságban kialakított öntözőrendszer meglehetősen drága mulatság, hektáronként akár 3 millióba is kerülhet, írta a szabadfold.hu. A korábbi 71 milliárdos kereten felül idei évtől újabb 100 milliárd forint segíti a termelőket, öntözési közösségeket. 

A szántóföldeken, ültetvényekben kialakított berendezések működtetéséhez folyamatosan rendelkezésre álló öntözővíz szükséges. Erre leginkább nem a talaj mélyén lévő vízkészletet kellene használni, hanem ahol csak lehet, célszerű a vizet az öntözési hely közelébe vezetni.

De ez már nem a gazdálkodó feladata. Az Agrárminisztérium a főműfejlesztések érdekében 136 tételből álló listát állított össze. Ez a rész foglalkozik a fő- és mellékcsatornák, tározók, átereszek, átemelők, zsilipek, gátak rendszerének korszerűsítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!