Jegyzet

2023.02.28. 10:56

Baj van!

Amikor már a kormánytagok is azt mondják, hogy baj lesz, tudjuk, hogy baj van. Az újságíró, aki a társadalmi lét minden szegletébe bekukkant – az üzemcsarnoktól a paplakig –, tapasztalja is ezt. A háború gazdasági válságot idézett elő.

Wessely Gábor

Illusztráció: MW

Agrárvállalkozó mondja: ukrán gabonával vannak tele a raktárak. Úgy volt, hogy csak átmenetileg lesz itt a készlet, és továbbszállítják, de már több hazai élelmiszer-feldolgozó és bioetanol-előállító cég szerződést kötött velük, nyomott áron. A mi terményünket is legföljebb annyiért vennék át, amin az aszályos év miatt eleve nincs nyereség. További kérdés, hogy hova kerül az idei búza, kukorica, ha a raktárak aratásig nem ürülnek ki.

Ipari üzem vezetője mondja: a tavalyi évet majdnem csőddel zártuk a százmillióra ugró energiaszámlánk miatt. A gyártmányainknál ezt az emelkedést nem tudjuk érvényesíteni, mert a piac nem fogadja el. Máshonnan szerzi be ezeket az alkatrészeket. Horrorisztikus év elé nézünk, több mint száz dolgozónkkal. Ráadásul nyertünk egy pályázaton 150 milliót üzemcsarnok-fejlesztésre, és a kivitelező ötven millió előleget kér. 

Így érvel: ha nem veszi most meg az anyagot, egy hónap múlva kétszer ennyibe kerül, és nem szeretné, ha a vállalási ár 70-80 százalékát elvinné az anyagköltség. Ha odaadom neki a pénzt, akkor vagy bért, vagy energiaszámlát nem tudok fizetni. Ha nem adom oda, akkor kifutunk a határidőből, és nem jutunk hozzá az állami támogatáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!