Időjárás

2023.02.04. 09:30

Így nem pusztulnak el a kártevők

Jelenleg az lenne a normális, ha 20 centi hó lenne mínusz 5 fokkal, így a kártevők száma is csökkenne.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Fotó:

A következő napokban visszatér a tél, de nagy hóra nem kell számítani. Az előző hetekhez képes lesz csak hűvösebb az idő, az évszakhoz képest nem. Óriási problémával szembesülhetünk, ha abban bízunk, most valóban beköszönt az az időjárás, amiben még a nyugalmi állapotba vissza tudnak térni akár a szántóföldi növények, akár a kertészeti kultúrák. Hiszen, mint már az utóbbi években megszokhattuk, márciusban és áprilisban is megérkezhet a fagy, amit senki se vár. 

Jelenleg az lenne a normális, ha 20 centi hó lenne mínusz 5 fokkal, mondta dr. Vörös Géza, szekszárdi agrárszakmérnök. Így a kártevők száma is csökkenne, a kontinentális klímához szokott növények, állatok és emberek szempontjából is jó lenne. Az lenne az ideális, ha a természet megtalálná önmagát, mindez azonban egyelőre csak vágy.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint, az elmúlt két hónapban a szokatlanul enyhe időjárás jelentős csapadékkal párosult, ami a talaj telítettségét kellően növeli a nagy fokú aszályt követően. A felső réteg számos helyen telítetté vált, azonban jó néhány területen az alsóbb rétegek esetében még mindig szárazsággal találkozunk.

Jelentősebb probléma inkább a károsítók megjelenése, főként az őszi káposztarepce esetében a repce szárormányos, mely ellen a vízborított területeken nehéz a védekezés. Az őszi kalászosok esetében a vírusvektorok és néhány levélbetegség már komoly problémát okozhat a hőmérséklet és csapadék függvényében. 

A NAK egy nagyon fontos dologra felhívta a termelők figyelmét: amennyiben 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodnak, és szántóföldi kultúrában végeznek rovarölőszeres kezelést, akkor naprakészen, a kezelést követő 24 órán belül teljesíteniük kell  jelentési kötelezettségüket a Nébih felületén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!