Kevesebb szőlő, magas cukorfokkal

2023.02.27. 11:46

Kiváló borok készültek Tolnában, szükség volt a szakértelemre

Megkezdődtek vármegyénkben is a borversenyek, ez egyben azt is jelenti, hogy elkészült a borok nagyrésze a piaci forgalmazásra. Az általunk megkérdezett borászok elmondták, az átlagosnál jobb lett az évjárat, a kékfajták színe, illata, zamata kiváló. A szép, hosszú ősznek köszönhetően az érett szőlőből készült nedűnek az átlagosnál magasabb az alkoholfoka is.

Mauthner Ilona

Mészáros Péter borász a palackba került rosét szemrevételezi. (Fotó: Mártonfai Dénes)

Egyre több olyan településen tartottak már borversenyt, ahol a helyiek életét meghatározza a szőlő és a bor értékesítése. Elkészültek tehát a borok és a kisebb és nagyobb termelők egyaránt kíváncsiak arra, hogy a hozzáértő szakemberek milyennek látják a nedűiket. Nyilván mindenki abból visz mintát a versenyre, amit a legjobbnak tart.

Módos Ernő szekszárdi borászt, aki egyben az Alisca Borrend nagymestere is, gyakran meghívják versenyekre zsűritagnak, így van rálátása arról, hogy milyennek látja a legfrissebb évjáratot.

– Az átlagosnál jobb lett a minősége a boroknak. A száraz ősz következménye a kevesebb szőlő, de magas cukorfokkal, amiből magas alkoholfokú borok készültek. A lé kevesebb lett, de koncentráltabb, sötétebb színű. A savak szélsőségesen alakultak, volt, ahol rendkívül alacsonyak, volt ahol magasak lettek. Ezeket laboratóriumi ellenőrzések mellett lehetett kezelni. 

A lényeg, hogy mára stabilizálni lehetett a borokat, ebben a házasítások is segíthettek annak, akinek erre szüksége volt. Gyakori a 14-es, vagy afölötti alkoholfok, ami kicsit zavaró is, hiszen eltakarja a zamatokat – mondta Módos Ernő. – A fehér fajtáknál érdekes meglepetés érte néhány esetben a termelőt, mert magas savtartalmak is jelen vannak a borban. Az lenne a logikus, hogy magas alkohol mellett alacsonyak a savak, ennek ellenére akadnak olyan borok ahol a díszharmónia éppen abból ered hogy magasak lettek a savak. Látni kell tehát, hogy hozzáértés, szakértelem híján rossz borok is születhetnek. Az időjárásból adódóan voltak ugyanis szélsőséges adatok, melyeket kezelni kellett.

Hasonló a véleménye Mészáros Péter szekszárdi borásznak is, aki a Mészáros Pincészet fiatal tulajdonosa. 

A nagy szárazság miatt korábban szüreteltek a szokottnál, szeptember közepén eredt el az eső. Az eső előtt szedett szőlőből készült borokon a mediterrán stílus érződik jobban. A túlérett szőlőnek vastagabb volt a héja, kevesebb a leve, nehezebben tisztult ez a bor, a derítésre, szűrésre jobban oda kellett figyelni. Az eső utáni szőlő héja már fellazult és több leve is volt, ezek a borok rendkívül zamatosak és a kék fajták már hordóban pihennek, mondta a fiatal borász.

A fehér fajták – királyleányka, sauvignon blanc, rajnai rizling – frissek, üdék, megfelelő savakkal, mondta Csapó Dávid bátaszéki termelő. 

A vörösborok tanninosak, kerek savakkal, ízekkel, mély színekkel. A merlot egészen kiváló lett, bár már a 2020-as évjáratra is azt mondták, hogy ilyen szép bor merlotból még nem volt, a legújabb évjárat ezt is felülírta – mondta a borász.

Jobban meg kell dolgozni az értékesítésért

Azzal minden általunk megkérdezett borász egyetértett, hogy a piac igényei megváltoztak, most úgy tűnik, fehérborokból fogy több. Módos Ernő hozzátette, az idei esztendő minden borász számára nehéz lesz, hiszen számítani kell arra, hogy visszaesik a forgalom. Ezt máris érzik, nagyon sok falusi vendéglátóhely, kocsma zárt be. Arra kell számítani, hogy az éttermek, szaküzletek is visszafogottabban rendelnek majd, mert kisebb lett a forgalmuk, így borból is kevesebb fogy. Ez különösen a drágább boroknál látszik. 

A borászok között is van verseny, figyelik egymás árait. A megnövekedett költségeiket – szinte minden alapanyag, dugó, üveg, pet palack, adalékanyag drágább lett, többe kerül a munkadíj is – nem nagyon tudják érvényesíteni, mert csak óvatosan emelhetik az áraikat. A pincéknél történő fogyasztás – vendéglátás keretében – viszont egyelőre nem esett vissza és a nagy áruházláncok is rendelnek a közepes kategóriás, 500-600 forintos palackos borokból.

 

kép: mesziujbor - U kepek

képalá: Mészáros Péter ellenőrzi, hogy milyen lett a friss bor a palackban

kép: Mártonfai

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!