Folyik a munka a földeken

2023.02.23. 07:00

Tavaszra készülnek a gazdák, aggódnak a barackért

Még csak február vége van, de az időjárás a hét közepén már az áprilist idézte. A szántóföldeken is megindultak a munkák, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben metszenek. Van ahol virágzik a mandula, ez aggódalomra ad okot, főleg a sárgabarackfák tulajdonosainak. Félő, hogy egy később jövő fagyos hajnal árthat az idei termésnek. A kiskertekben is megkezdődött a munka, már lehet ültetni a dughagymát.

Mauthner Ilona

A szántóföldeken is megindultak a munkák, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben metszenek.

Fotó: Makovics Kornél

Megélénkült a határ, a szántóföldeken megkezdődött a munka. A február végi meleg kicsalogatta a gazdákat a területeikre. Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője – egyben a megyei gabonaválasztmány tagja – kérdésünkre elmondta, az őszi vetésű gabonák fejtrágyázását megkezdték, hengerezik az árpát és a búzát is. Jól teleltek a növények, egyelőre a talaj is kellően nedves, bár februárban ezen a környéken alig volt csapadék.

– Mindenesetre 80 milliméterrel előrébb vagyunk csapadék szempontjából az előző szezonhoz képest, de annyira aszályos volt az elmúlt nyár, hogy több száz milliméternyi csendes eső kellene ahhoz, hogy idén jó termésben bízhassunk.

Közben jó hír is jut a gazdáknak, lényegesen olcsóbb lett a műtrágya. A múlt nyáron 400 ezer forintba került egy tonna pétisó, pár hónappal később 280 ezer forintra szelídült az ár. Sokan akkor bevásároltak belőle, mert attól tartottak, ismét drágább lesz. Jelenleg 200 ezer forint körül kínálják.

– Az ok egyszerű, túlkínálat van. A gazdáknak pedig nincs rá pénzük – mondta Krieser János. Ennek pedig az az oka, hogy az export tilalom bevezetése miatt a raktárakban maradt az eladatlan búza, kukorica. Majd amikor feloldották a tilalmat behozták olcsón az ukrán gabonát, ami letörte a gazdák árait. A tonnánként 140 ezer forintos kukorica egyből 70 ezer forintot ér. Rengeteg kár érte ezzel a gazdákat. Hitelt nem érdemes felvenni, mert magasak a kamatok. Ezért nem kell ma már az olcsóbb műtrágya sem, mert nincs rá pénz. A kukorica vetése majd áprilisban kezdődik, de aki tavaszi vetésű árpában, búzában gondolkodik, az már elkezdheti a munkát.

Lassan befejeződik a metszés a vármegye szőlőültetvényeiben. A vesszők szépek, rajtuk nem múlik a jó termés, inkább azzal van gond, hogy kevés a szorgos kéz a határban. – Nem könnyű hozzáértő embereket találni, akik szívesen dolgoznak is – mondta Csapó Vince, bátaszéki gazdálkodó. A napidíj 9 és 11 ezer forint között van, de sajnos a többség inkább csak a pénzért jön dolgozni, lelketlenül és lassan végzi a metszést.

A gyümölcsösökben is folyik a munka, alakítják, formázzák a fákat. Kerekes Lászlónak és családjának Bonyhád-Majos határában van nagyobb ültetvénye, ők már a lemosópermetezésnél tartanak. Tavasszal csak a kisebb fákat metszik, ősszel végezték el a nagyobb munkát. Nyugtalanok a meleg idő miatt, mondta Kerekes László, nehogy rossz vége legyen idén a korai melegnek. Tavaly április 20-a környékén volt fagyos a hajnal, ami miatt a korai fajtáknál volt terméskiesés. 

A kiskertben is megkezdődik a munka

Az előrelátó kertész már beszerezte a tavaszi vetéshez szükséges magvakat és gondol a zöldségfélék és a virágok palántázására is. A kiskertünkben a talajt már készíthetjük a vetéshez, fel kell lazítani, hogy könnyebb legyen vele a munka. A dughagymát már ültethetjük, de vethetjük a zöldborsót, magról a vöröshagymát, kaprot, spenótot, sárgarépát, petrezselymet, hónapos retket, foghagymát és a fóliás fejes salátát. Több szakember tanácsolja, hogy a vetőmagvakat érdemes beáztatni, ez eltávolítja a csírázásgátló anyagokat a mag felszínéről, amelyek meggátolják, hogy már a termésben csírázásnak induljanak. Kemény héjú magvak esetében az előáztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 fokos vízben 8 óráig, 30 fokos vízben csupán 2 óráig kell előáztatni.

Ha ősszel elmaradt, február végén és március elején még alkalmas az idő a gyümölcsfák, díszfák és cserjék ültetésére, míg a rügyeik nem indulnak fejlődésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!