Fejlődik

2023.02.05. 11:30

Turisztikai és gazdasági szempontból még vonzóbbá tennék Györkönyt

Sikeres évet zárt tavaly Györköny. Egyebek mellett sportcsarnokot adtak át, elvégezték a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését, utak újultak meg, és elkezdődött szennyvízelvezető rendszer kiépítése is.

Ábrahám-Gazsó Rita

A közelmúltban felújított, tetszetős iskolaépület. Szép létszámmal működik az intézmény.

Forrás: MW

Braun Zoltán polgármester szerint beruházások szempontjából sikeres évet zártak tavaly, számos fejlesztés valósulhatott meg Györkönyben. Mint a TelePaksnak elmondta, második lépcsőben sikerült megoldani a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését, így már itt is megújuló energiával fűtik az épületet.

– Ez utólag nagyon jó döntésnek bizonyult. Szerencsére több középületünk fűtése működik már így, amelyekben most, takarékossági okokból időszakosan kiiktattuk a gázfűtést – jelezte. A településvezető hozzátette, a hivatal épületénél egy hőszivattyút, illetve egy hagyományos, fatüzelésű kazánt használnak a fűtési rendszerben. A korszerűsítést, mint mondta, 40 millió forintos támogatásból sikerült megvalósítaniuk, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány és a Magyar Falu Program segítségével. 

Az épülettömbben található egyébként az orvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a gyógyszertár, a konditerem, a Györkönyi Német Nemzetiségi Önkormányzat irodája, valamint a tűzoltószertár is. A tavalyi év során egy jelentős méretű új létesítménnyel, egy többfunkciós sportcsarnokkal is gazdagodott a település, amelyre már öt éve gyűjtöttek és a múlt tavasszal már birtokba vehették a helyiek.

Az elmúlt évben három útszakaszt újítottak fel és két önkormányzati bérlakást alakítottak ki egy korszerűsített ingatlanban a Magyar Falu Program segítségével. Emellett megindulhatott a szennyvízelvezető rendszer kiépítése, amely jelenleg is zajlik öt település, Györköny mellett Bikács, Pálfa, Pusztahencse és Vajta részvételével. – Sikerült elérni, hogy a fejlesztés támogatást kapjon a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból.

– Reméljük, hogy az év végéig sikerül eljutnunk odáig, hogy megtörténhet az átadása – fogalmazott Braun Zoltán, aki jelezte, hogy az idei évre is vannak terveik. Elkészültek például a Paks-Györköny kerékpárút és a Pincefalu főterének felújítására szánt tervek. A polgármester azt mondta: amint érkezik forrás, megindulhatnak a munkálatok. Azon dolgoznak, hogy tovább növekedjen a településen élők és dolgozók száma, és minél vonzóbbá váljon a falu turisztikai, gazdasági szempontból is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!