Elismerés

2023.03.29. 07:00

Az ország legfinomabb fűszerpaprikája készül Faddon

Faddi termesztésű az ország legjobbnak választott fűszerpaprikája. A Mocsán paprika nemcsak Tolna megyében ismert, az ország számos Michelin csillagos éttermei közül, a Gundel étteremnek is beszállítója volt. Hirth János adott exkluzív interjút lapunknak, amiben a legjobb paprika készítésének titkát is elárulta nekünk.

Farkas Eszter

A Szakmai Elit Év Embere díjkiosztógáláján Hirth János fűszerpaprikája kapta meg az év kiváló terméke 2023 díj arany csillag fokozatát. János lapunknak elmondta nem az övé az egyedüli érdem, hiszen mentorának köszönheti mindazt, aminek gyümölcsét most learatta.

Hirth Jánosék 2018-ban a Magyar Gasztronómiai Egyesület arany szalag díját érdemelték ki, és ahogy idén, úgy abban az évben is elnyerték az év kiváló terméke díját is. Fotó: Makovics Kornél

– Mocsán Zoltán barátom, mentorom volt az, akinek köszönhetek tulajdonképpen mindent. Harminc évig foglalkozott a fűszerpaprikával, engem 2014-ben beszélt rá, hogy társuljak hozzá. Innen indult minden – emlékezett vissza Hirth János. – A legapróbb részletekig tőle tanultam mindent, és úgy érzem, már sok mindent tudok is, ahogy ezt a mostani elismerés is jelzi. De úgy gondolom, tudnék még mit kérdezni tőle.

János mentora ugyanis 2021 év végén különös hirtelenséggel életét vesztette.

– Zoli hatalmas űrt hagyott maga után, nemcsak a munka miatt, emberileg is nagyon felnéztem rá. Születésem óta részt vett az életemben, majd a gyermekeim életében is. Megígértem, hogy az örökségét tovább fogom vinni, és ezt próbálom minél kifinomultabban tovább is fejleszteni. A paprika ültetésétől kezdve, a szedésnél, a szikkasztásnál, a darálásnál, de még a porciózásban is részt veszek, minden egyes folyamatban. Úgy gondolom, ez a precizitás adja az egész dolog lényegét.

János elmondta, minden egyes lépés nagyon fontos. Kézzel szedik a faddi földekről a paprikákat, és kizárólag a legjobb minőségűek kerülhetnek az őrleménybe.

– Bár a mi paprikáink talán nem olyan nagyok méretre vagy hozamra, mint más termesztőké, számunkra az nagyon fontos, hogy ne kerüljön rá vegyszer. Sajnos nagyon sok a külföldről behozott, például kínai paprika, amit mindenféle kemikáliával kezeltek, s ez különösen ártalmas lehet az egészségre. Egy úriember nem is olyan rég engem is megkeresett, hogy daráljak neki paprikát, de amint megláttam a zsákon a címkét, tudtam, hogy a paprikája nem csak silány minőségű, de különösen veszélyes is, ezért el kellett utasítanom a kérését. Nem kockáztathatom meg véletlenül sem, hogy akár csak egy töredéke az őrleménynek az enyémbe keveredjen. 

Amellett, hogy nagyon figyelnek a minőségre. Vannak bizonyos követelmények, amiket elvárásnak tekint János. Faddon egy tíz hektáros területen termelik meg a paprikát, melyek között csemege és csípős egyaránt megtalálható. A legszebb, érett zöldségeket kézzel szedik le, majd ezeket beszákolva szárítják.

– A szárítás hangárokban történik, ahol több ezrével lógnak ezek a szákok, az utóérlelés 3-4 hétig is eltarthat. Ezt követően hosszú asztalokra terítik őket az asszonyok és átválogatják, majd csumátlanítják őket. A csipedett paprikát mossák, szeletelik, tálcára terítik, és tizenhat órán keresztül alacsony hőfokon szárítják a szárító kamrákban. Ezt követően kerül sor a darálásra, mi kalapácsos darálóval dolgozunk. A mi receptúránkat én dolgozom ki, én választom ki, hogy milyen fajták kerüljenek az őrleménybe, amelyek az ízt és a színt is meghatározzák – mondta Hirth János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!