Motiváció

2023.05.10. 20:00

A tolnanémedi önkormányzat egy forintért ad telket

Tolnanémedi község önkormányzatától egy forintért vásárolhatók meg a település belterületén is található három-négyezer négyzetméteres telkek. Vígh László polgármester lapunknak elmondta, szeretnék elősegíteni az új házak építését a településen.

Brunner Mónika

Mégiscsak érdemes lehet belevágni a családoknak a házépítésbe

Forrás: Shutterstock

Tolna vármegye településeinek meghirdetett telkeit méregdrága áron adják. Például Pincehelyen egy négyezer négyzetméteres szőlőterület kétmillió forint. Simontornyán pedig egy közel ezerkilencszáz négyzetméteres telek öt és fél millió forintba kerül. A Tamási kertvárosias lakóövezetében elhelyezkedő hatszáznyolc négyzetméteres telekért közel tízmillió forintot kérnek. Tolnanémediben azonban önkormányzati telkekhez egy forintért lehet hozzájutni. 

Vígh László polgármester lapunknak elmondta, hogy a település lakossága kicsivel több mint ezer fő. A 2015-től igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) elősegítette a községbe betelepülők számának növekedését. A lakásvásárlási kedv megnövekedett, a jó állapotú ingatlanokat elég gyorsan el tudták adni, több nagycsalád lett a település új lakója. 

– A Tolnanémedi önkormányzat egy forintért ad el önkormányzati telkeket azoknak, akik a községünkben akarnak építkezni, hogy ezzel is kicsit motiváljuk az állampolgárokat új házak építésére a településünkön. Ugyanis egy ideje gyakran túl drágának találják az új házak építését – tette hozzá. 

Az interneten elérhető kalkulátorok adatai alapján egy kétszáz négyzetméteres, két emeletes könnyűszerkezetes családi házat közel harminchét millió forintért lehet felépíteni. Ugyanez az összeg vasbeton ház esetében közel negyvenötmillió forint. 

Vígh László polgármester elmondta, hogy a településen minden feltétel adott a kiegyensúlyozott, nyugodt családi élethez. A középületek az elmúlt évek során megújultak, az óvoda, a volt általános iskola épülete, a művelődési ház, az önkormányzati hivatal, a temető felújításának nagy része megtörtént, valamint a Tolnanémedihez tartozó Nebojsza-dombon található kilátó-pihenőhely szintén folyamatosan újul. 

– A gazdasági helyzetünk ugyan nem az igazi, de a végsőkig kitartunk. Állami pénzből tartjuk fent magunkat, kevés a bevételünk, ezért bízunk a magyar kormány további támogatásában – mondta a polgármester. 

Hozzátette: energetikai felújításra vár még a helyi gyógyszertár, az orvosi rendelő, az utakat, járdákat folyamatosan újítják, a vízelvezető árkokat rendszeresen tisztítják. A Tolnanémedi területéhez tartozó illegális szeméttelep végleges felszámolása és parkosítása is az egyik fontos feladatuk közé tartozik. 

A további lehetséges fejlesztésekkel kapcsolatban közölte, hogy jelenleg pályázati lehetőségük nincsen. Az idei évben arra koncentrálnak, hogy minden nyertes pályázatot megvalósítsanak és lezárjanak.

Vígh László polgármester tájékoztatta portálunkat, hogy az ügyben még nem született képviselőtestületi-döntés, valamint a részletek is kidolgozás alatt állnak. Mindenről időben tájékoztatják majd a közvéleményt. 

– Ez az ajánlat azoknak szól, akik Tolnanémediben hosszú távon akarnak letelepedni. Szigorú szabályok betartása mellett valósulhat csak meg ez a dolog. Nem arról van szó, hogy Tolnanémedi harminc forintért eladó, hanem arról, hogy a kidolgozás alatt álló letelepedési feltételeknek meg kell majd tudni felelni – tette hozzá.   

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!