Őszre eldől

2023.05.23. 14:12

Felmérés készült a fúrt- és ásott kutakról

Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni abban, hogyan is állunk a fúrt- és ásott kutak bejelentési kötelezettségével. A szakemberek azt ígérték, ez legkésőbb őszre eldől.

Mauthner Ilona

Őszre eldől a fúrt- és ásott kutak bejelentési kötelezettsége. (Illusztráció)

Forrás: MW

Addig is az agroinform.hu mintegy 2500 válaszadó bevonásával elvégzett egy felmérést, melyből az derül ki, hogy a tulajdonukban lévő kutak 64 százaléka jóval 2000 előtt készült.

Ennek is köszönhető, hogy a kutak tulajdonosai sokszor nem rendelkeznek olyan alapvető adatokkal sem, hogy az adott kút milyen anyagból készült, milyen vízkészletet használ, milyen mélyről adja a vizet. A felmérésben részt vevők 33 százaléka például nincsen tisztában azzal, hogy talaj- vagy rétegvizet használ-e.

A beérkező válaszok alapján a kutak vizét 83 százalékban konyhakert öntözésére és a háztáji állattartás során használják fel.

Nyolc százaléknyian ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy a kútjuk vize ivóvízként is szolgál. Vízminőségmérést mindössze a válaszadók 11 százaléka végeztetett a kútvízzel kapcsolatban. Az elvégzett tesztek 43 százaléka ivóvíz, míg 57 százaléka öntözővíz minősítést eredményezett.

A felmérés az éghajlat-változással együtt járó talajvíz-csökkenés jeleire is rákérdezett. A válaszadók 28 százaléka jelezte azt vissza, hogy az utóbbi években csökkent a kútjának vízhozama, 11 százalék a korábbinál sokkal kevesebb vizet tud csupán kinyerni, további 17 százaléknak pedig elsősorban aszályosabb időszakokban kell odafigyelnie a kivett víz mennyiségére.

A január 1-jétől érvényes rendelkezések szerint a jövőben nem szükséges vízjogi engedély olyan mezőgazdasági kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez, amely 50 méternél nem mélyebb, kizárólag mezőgazdasági öntözési célt szolgál, és nem érint ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet.

Fontos azonban tudni, hogy ezeket a kutakat is – legalábbis egyelőre ez a szabály – be kell jelenteni hatósági nyilvántartásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!