Családi házból is kevés van

2023.05.09. 11:59

Kevesebb új lakás épült Tolnában

A lakásátadások száma több év után először csökkent tavaly, és ez a tendencia folytatódik idén is, a statisztikai hivatal adatai szerint. Tolna vármegyében az építési engedélyek száma tavaly csupán 127 volt.

Mauthner Ilona

A lakóparkokban épített lakások egyre népszerűbben, Szekszárdon is készült hasonló

Fotó: Makovics Kornél

A jelenlegi otthonteremtési támogatások – különösen a nehéz piaci körülmények között – támaszt jelentenek a lakásépítési, felújítási ágazat számára, amire nagyon nagy szükség van, hiszen a friss számokból jól látszik az ágazat megtorpanása. Az otthonteremtési támogatás több eleme (otthonfelújítási támogatás, áfakedvezmények, falusi CSOK, illetékmentesség) eddig nagy segítség volt a családoknak.

A statisztikai hivatal gyorsjelentése szerint tavaly országosan 19 898 új lakás épült, 29 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 29 941 volt, 33 százalékkal több, mint 2020-ban.

Tolna vármegyében 98 új lakás épült, egy évvel korábban 117, két évvel korábban pedig 138. A fővárosban 9,9 százalékkal kevesebb, összesen 2.440 lakást vettek használatba. Minden településkategóriában csökkent a lakásépítés, így a megyei jogú városokban 38, a többi városban 43, a községekben 35 százalékkal kevesebb lakás épült.

A természetes személyek által épített lakások aránya tovább csökkent, és 25 százalékot tett ki. A vállalkozások által építettek aránya pedig 73 százalék volt. Az új lakóépületekben használatba vett lakások 32 százaléka családi házban, 53 százaléka többlakásos épületben, további 13 százaléka lakóparkban található. Utóbbiak megnövekedett aránya néhány nagyobb fővárosi beruházáshoz köthető.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete egy négyzetméterrel, így 81,4 négyzetméterre növekedett. Tolnában az átlagos alapterület az új lakásoknál 127 négyzetméter. Az értékesítési céllal épített lakások aránya 74, a saját használatra építetteké 24, a bérbeadásra épülteké pedig 1,5 százalék volt.

Engedélyek helyett bejelentések

Országosan az épített lakások száma 42 százalékkal csökkent, és a korábban nagyobb számú lakást építő Győr-Moson-Sopron megyében is 45 százalékos visszaesés történt. A központi nagy régión kívüli megyékben felépült mintegy 1400 lakás az egy évvel korábbinak kevesebb mint kétharmada.

Országos szinten az építési engedélyek és a bejelentések alapján építendő lakások száma 8 001 volt. A megyei jogú városokban 27 százalékos csökkenés, az egyéb városokban stagnálás, a községekben pedig 14 százalékos növekedés tapasztalható 2021 első negyedévéhez képest. Az építtetők az esetek 55 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

Pest megyében a kiadott építési engedélyek száma 14 százalékkal lett kevesebb, míg a központi nagy régión kívüli megyékben kiadott építési engedélyek száma (4300) megegyezik az egy évvel korábbival. A tervezett nem lakóépületek száma országos szinten 1 159, ami  31 százalékkal több, mint 2021 első negyedévében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában