Viharos időszak

2023.05.16. 18:00

Öt év alatt megduplázódott a jégveréssel kapcsolatos károk száma

Az évről évre egyre intenzívebben tomboló viharok súlyos károkat okozhatnak az otthonokban. Az erős szél, az eső, de leginkább a jégeső idején a tetőcserepek, egyéb fedőanyagok megsérülhetnek vagy eltörhetnek.

TEOL

Az autók szélvédőjét is képes betörni a jég (Beküldött kép)

A május végi, júniusi eleji viharos időszakban évről évre visszatérő szezonális jelenség a jégverés – a zivatarokkal ilyenkor együtt járó erős szél, villámlás és a rövid idő alatt lehulló intenzív eső mellett. A szélsőséges időjárás komoly károkat okoz az ingatlanokban és a szabadban hagyott vagyontárgyakban. Az Aegon adatai szerint az elmúlt öt évben megduplázódott a jégverésből eredő károk száma, az okozott anyagi kár mértéke pedig a sokszorosára emelkedett – Magyarország vezető lakásbiztosítója egyedül 2022-ben közel egymilliárd forintot fizetett ki emiatt. A szakértők szerint fontos a kármegelőzés, de mivel váratlanul lecsapó időjárási jelenségről van szó, a leghatékonyabb óvintézkedés a biztosítás.

Az Aegon biztosító adatai szerint az elmúlt öt évben a jégveréssel kapcsolatos károk folyamatosan emelkednek. A biztosító adatai szerint 2018-ban összesen 3058 káresetre valamivel több mint 173 millió forintot fizetettek ki ügyfeleiknek. 2021-ben 7672 eset után 972 millió forint kifizetést teljesítettek. Tavaly 6616 jégkárt rendezett a biztosító, 941 millió forint értékben. Öt év alatt összesen közel 25 ezer esetre több mint 2,5 milliárd forintot utaltak ügyfeleiknek. A legtöbb kár a tetőkben, előtetőkben, a medencékben és a redőnyökben keletkezett.

„Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az ingatlanok műszaki állapotát és figyeljünk a karbantartásra. A kármegelőzéshez hozzátartozik, hogy védjük az udvaron található tárgyainkat az időjárás viszontagságaitól. Ezek lényeges lépések, de a szélsőséges körülményekre nem elegendő válaszok: az egyetlen százszázalékos megoldás a biztosítás. A viharszezon kezdete előtt ellenőrizzük a lakásbiztosításunkat, hogy az megfelelően fedezze az esetleges károkat. Érdemes konzultálni a biztosítóval, hogy a jégkárokra milyen védelmet tartalmaz a szerződésünk, szükség esetén célszerű átdolgozni a régebbi konstrukciókat” – hívta fel a figyelmet az adatok kapcsán Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A szakember hozzátette: a legtöbb viharkár-bejelentés jellemzően májusban és júniusban érkezik hozzájuk, mert hagyományosan ezek a legviharosabb hónapok az évben. Mint elmondta, a károk jellege az otthon típusától, felszereltségétől és természetesen az időjárási körülményektől is függően változó lehet, a körültekintően megkötött és rendszeresen valorizált biztosítás ugyanakkor megfelelően széles körű biztonságot nyújt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!