Beérett a sárgabarack, megkezdődött a kajszi szezonja

2024.05.31. 07:00

Megzavarja a vásárlókat az olcsóbb, importból származó kajszi

Beérett a sárgabarack, idén legalább három héttel korábban a szokásosnál. Okozott is nagy kavarodást a piacon, mert még az importból származó tételek is vevőre vártak. A termelők szerint közepes termésmennyiségre lehet idén számítani.

Elkezdődött a sárgabarack vagy más néven a kajszi szezonja. Az elmúlt pár év nagyon gyenge termése után úgy tűnik, idén lesz kínálat ebből a gyümölcsből. Bár termőterületenként nagy eltérések vannak a termés mennyiségében.

Úgy tűnik, van bőven sárgabarack a piacon, de érdemes megnézni vásárlás előtt, honnan származik a gyümölcs
Úgy tűnik, van bőven sárgabarack a piacon, de érdemes megnézni vásárlás előtt, honnan származik a gyümölcs
Fotó: A szerző fotója

Figyelni kell a származási helyére

A nagybani piacon a hazai barack ára 1100-1200 forint, a kereskedők erre teszik még rá a hasznukat, így van ahol ezerhatszáz forintot is elkérnek kilójáért. Közvetlenül a termelőtől érdemes vásárolni, ott a legolcsóbb. A vásárlókat megzavarja, hogy az import barack is még az üzletek polcain van. Ezektől – hetekkel ezelőtt leszedték, féléretten – igyekeznének a kereskedők szabadulni, ezért ezt akciósan árulják. Figyelni kell tehát arra, mi a származási helye a baracknak.

Györe határában szép lett a termés

Bakó Zsóka és családja Györe határában közel húsz hektár gyümölcsösben gazdálkodik, ebből 13 hektár barackos. Náluk egy hete kezdődött el a barack szezonja, de közben a meggy is beérett. Úgy számolnak, mind a két gyümölcsből még június közepéig lesz. Náluk idén szép lett a termés, igaz, mindent meg is tettek ezért. A hideg éjszakákon, áprilisban védték a területüket, majd időben metszettek, permeteztek, ritkították a korai termést.

– Rengeteg a gyümölcsfákkal a munka, drágábbak lettek a vegyszerek, az alkalmi munkások, és a gépi munka is többe kerül – mondta Bakó Zsóka. Egyetlen termelő sem engedheti meg magának, hogy áron alul értékesítse a gyümölcsöt, csak azért, hogy a kétes minőségű importtal versenyben legyen.

Volt ahol ártott a tavaszi fagy

Tolna vármegyében több mint hatszáz hektáron termelnek kajszit a gazdálkodók, a legtöbb ültetvény Kisvejke, Bonyhád, Györe, Szekszárd és Bátaszék határában van. Utoljára 2017-ben volt bőséges termés, az elmúlt pár év – a kései fagyok miatt – nehéz volt mind a termelők, mind a fogyasztók számára.

Kerekes Lászlónak és családjának Bonyhád-Majos határában van nagyobb sárgabarack ültetvénye. A tavaszi fagyok kisebb kárt okoztak itt, úgy közepes termésre számítanak idén.

Lekvárt is készít a fiatal termelő

Szászi Lucának és férjének Bátaszék határában van közel kéthektárnyi barackosa. Az idei év náluk nagyon rosszul sikerült.

– Kár nélkül átvészeltük a tavaszi hideg hajnalokat, roskadoztak az ágak a sok kis baracktól, éppen ritkítani kezdtünk, amikor láttuk, hogy hullanak le a fáról az apró kis termések. Sajnos a hullás nem állt meg, így a kései fajtáink szenvedték meg az áprilisi pár nap hideget. Végtelen szomorúság ez, hiszen benne van a munkánk, a pénzünk. 

A leszedett barackot a Szászi család szortírozza, a kisebb hibásak még jók lekvárnak, ezeket olcsóbban kínálják. Főleg Baján árulnak, a vásárlóik visszajárnak hozzájuk. Minden évben lekvárt is készít a fiatal termelő, egyre jobban ismerik a termékeit a vármegyében.

A tavalyi árakhoz hasonló az idei 

Természetesen árakról is kérdeztük a gazdákat. A legtöbben úgy számolnak, idén sem lesz olcsó a barack. A kisebb hibás, lekvárnak való kilós ára 600 -700 forint között, az étkezési minőség 800 és 1000 forint körül lesz, a cefrének valóért 350 forintot kérnek.

A legegészségesebb a házi lekvár

Mutasd az éléskamrádat, és megmondom, milyen háziasszony vagy – mondták a nagyanyáink. Aztán eltelt pár évtized, valahogyan kiment a divatból a házi lekvár vagy a szörp készítése. A családanyák egy része azt mondja, nincs ideje ezzel pepecselni. Minek bajlódjon vele, amikor a boltban is meg lehet vásárolni.

A jobb minőségű dzsemek, befőttek drágák, és az ember nem tudja, milyen tartósítószereket tettek bele. Kellett néhány „élelmiszer-botrányos” év, hogy ismét divatba jöjjön az a nézet, hogy az a legegészségesebb étel, amit az ember maga készít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!