Piacokat ellenőriztek

2024.06.16. 07:20

A palánták minőségére voltak kíváncsiak az ellenőrök

A piacokat járták az elmúlt hetekben a Nébih ellenőrei.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes (archív)

Több fővárosi és vidéki piacon is tartottak ellenőrzést a A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai.

A palánták származását is vizsgálták

Összesen több mint 5 ezer palántát ellenőriztek, köztük paradicsom, paprika, zeller, padlizsán, uborka és cukkini palántákat. Ezek minőségét és származását vizsgálták, mivel a palánták jelentősen befolyásolják a zöldségtermesztés sikerét.

Nem indítottak szabálysértési eljárást

Az ellenőrzések során kisebb adminisztratív szabálytalanságokon kívül nem volt szükség szabálysértési eljárások indítására. A helyi piacokon történő értékesítéshez nem szükséges engedély, ha a forgalmazott palánta mennyisége nem haladja meg fajtánként a 10 ezer darabot, illetve összesen a 150 ezer darabot. 

Ha a zöldségpalántákat árutermesztés céljára hoznak forgalomba, akkor azok előállításának és forgalmazásának a vonatkozó jogszabályok előírásainak meg kell felelniük. Hozzátette, hogy a hatósági ellenőrzések célja a kiskerti felhasználásra történő zöldségpalánta forgalmazás vizsgálata volt - írja a Nébih a honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!