Egészségügyi kockázat

2024.06.20. 08:00

Egyes élelmiszerek eltűnnek a boltok polcairól

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy mivel a számos élelmiszernél használt mesterséges füstaromák egészségügyi kockázatot jelentenek, minden olyan terméket száműz a boltok polcairól, melyek tartalmazzák ezt az aromát.

Teol.hu

Rossz hír, hogy ezek között az élelmiszerek között bizonyos sajtok és felvágottak is megtalálhatóak, írja az Agrárszektorra hivatkozva a Mindmegette.hu

Egyes élelmiszerek eltűnnek a boltok polcairól
Mesterséges füstaroma húskészítményekbe, sajtokba, snackekbe is kerül (Illusztráció: Shutterstock)

A Nébih azért hozzáteszi, az egészségünket károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre, vagy azok fogyasztására. A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik. 

Az egészségügyi kockázatot jelentő mesterséges füstaromák olyan élelmiszerekben köszönnek vissza, mint a például bizonyos húskészítmények, sajtok, snackek, levesek vagy szószok. Az előállításnál használt aromákat egyébként a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként alkalmazzák, ezzel adva különlegesebb ízt az ételeknek.

A füstaromákat olyan füstből állítják elő, amelyet a hagyományos élelmiszer-füstölés során is használnak, de ellenőrzött és szabályozott körülmények között. A füstöt vízbe vagy más folyadékba vezetik, frakcionálják és tisztítják, ezáltal eltávolítják belőlük a füst azon alkotóelemeit, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!