Nem csak az árpát, már a búzát, repcét is aratják

2024.06.25. 07:00

Elindultak a kombájnok, az eredmények gyengébbek a vártnál

A június közepén beköszöntött kánikulának köszönhetően az őszi árpa után már a búzát és a repcét is aratják. Ilyen korai betakarításra még nem volt példa. A hozamok azonban gyengébbek a vártnál.

Mauthner Ilona

Tolna vármegyében javában folyik az aratás, vágják a búzát, a repcét, az őszi árpát már betakarították. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint – Nógrád kivételével – az ország valamennyi vármegyéjében megkezdődött az őszi árpa aratása. Az első betakarítási eredmények gyengébbek a vártnál.

Szilágyi Tibor bátaszéki földműves aratás közben vizsgálja a termést.
Fotó: Makovics Kornél

Tolna vármegyében az átlagnál jobb az eredmény

A friss adatok alapján a betakarítható 176 ezer hektár terület mintegy 35 százalékán fejeződtek be az aratási munkák. Az elért hozam 3,9 tonna, hektáronként. A legmagasabb termésátlagokat Somogy (hektáronként 4,8 tonna). Borsod-Abaúj-Zemplén (hektáronként 4,8 tonna), Tolna (hektáronként 4,7 tonna), Baranya (hektáronként 4,5 tonna), Fejér (hektáronként 4,2 tonna) vármegyékből, míg a legalacsonyabbakat Veszprém (3,1 hektár per tonna) vármegyéből jelezték. Az eddig learatott területek termésátlagai még vármegyén belül is igen nagy szórást mutatnak. Ezt támasztják alá Fejér vármegye adatai is, ahol a betakarított őszi árpa átlaga hektáronként 1,5-5,8 tonna között mozog. A nedvességtartalom a betakarításkor 9-15 százalék között alakul, minőségi problémát ez idáig még nem jeleztek.

A gyengébb adottságú területekkel kezdték az aratást

Június 26-án Fejér, Somogy, Tolna, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Heves vármegyékben az őszi búza betakarítása is elkezdődött. Amennyiben visszatér a forró, száraz időjárás, akkor Péter-Pálra szinte mindenhol megindulhat az őszi búza folyamatos aratása.

Az őszi búza betakarítható területe országosan közel 100 ezer hektárral több az előző évben betakarított területnél. A végleges termésbecslés alapján hektáronként 3,8 tonna átlagterméssel számolva mintegy 4-4,2 millió tonna őszi búza kerülhet a magtárakba. A legtöbb vármegyében egyelőre a gyengébb adottságú területeken kezdték meg a munkákat. Tekintettel arra, hogy az aratás a kezdeti fázisában van, minőségi mutatók még nem állnak rendelkezésre. Az őszi árpa és búza mellett egyes gazdaságok szórványosan már a tavaszi árpa, repce, valamint a magborsó aratását is megkezdték.

A szombati eső megakasztotta az aratást, ez jó alkalom arra, hogy megjavítsák a meghibásodott kombájnt, mondta Szilágyi Tibor
Fotó: Makovics Kornél

Aki előszerződést kötött, az most jobban járt

– Az őszi árpát már betakarítottuk, még a szombati vihar előtt elkezdtük az őszi búza aratását is, mondta Szilágyi Tibor bátaszéki fiatal gazdálkodó. Nekünk ugyan nincs repcénk, de látom, hogy ennek a növénynek a betakarítása is megkezdődött a szomszédos területeken. Az első adataink szerint a búza mennyiségével még elégedettek lennénk, de a sikér tartalma kicsit gyengébb a vártnál, a hektoliter súlya viszont megfelelő. Előre  szerződést a termény közel 80 százalékára, így utólag nézve, elfogadható áron: tonnánként 58 és 63 ezer forintért. Árpára viszont csak 55 ezer forintot kínált a felvásárló, ennek a mennyisége kevesebb lett a vártnál, hektáronként 6 tonna körül – mondta a bátaszéki, fiatal gazda.

A későn érkezett eső a búzának már nem segített

Az látszik, hogy gyengébbek az eredmények, mint amire számítottak előzetesen a gazdálkodók. Ennél is rosszabb hír lehet az őszi kalászosok termesztőinek, hogy a kisebb hozamok a fajtabemutatókon is látszottak, mégpedig eléggé markánsan: a kísérleti parcellákon megszokott hektáronkénti 8-12 tonnás eredménnyel szemben ugyanis csupán 5-6 tonnát teremnek idén. Ebből pedig lehet következtetni arra, hogy az egyébként ezeknél szokásosan alacsonyabb termést hozó köztermesztésben is az átlag, illetve a várakozások alatti hozamokkal kell majd számolni – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke .

A közép- és késői érésű árpa- és búzafajtáknál viszont a szemtelítődésben tudott valamelyest még segíteni a későn jött csapadék, ami azért a termésátlagokat is pozitívan befolyásolja. Kérdés azonban, hogy milyen mértékben. Az viszont tény, hogy az őszi betakarítású növényeknek – mint például a kukorica, a napraforgó vagy a szója – nagyon jót tett a májusi és a júniusi csapadék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!