2024.06.22. 09:10
Gyűlik a cefre, idén korábban indul a szezon
Úgy tűnik, hogy a pálinkafőzdékben is korábban kezdődik a szezon, ami majd szeptemberben csúcsosodik ki igazán. Az alapanyagra nem lehet panasz, lesz bőven.
Jó hír, hogy a tavalyi évhez képest a legtöbb helyen az árak változatlanok maradtak, írta az Agroinfo.hu
![](https://cdn.teol.hu/2024/06/7wsjM6zbmcPBVV3wJWrMG7UKBLxD1pDboDbrafJ6-Yg/fit/1200/675/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZlOTRkMzQzZDY3YTQxZDc4NzE1YmVjNjNjNWVhNWNi.jpg)
Lesz gyümölcs bőven, így cefre is
A pálinkafőzők forgalma mutatja meg, hogy milyen évet zárnak a gyümölcstermesztők, hiszen a cefrékből kiderül, hogy milyen az aktuális év. Mivel idén minden hamarabb érik, ami vonatkozik a cseresznyére, a meggyre, a sárgabarackra, őszibarackra, így bár a mennyiség elmarad a tavalyitól, bőven lesz miből dolgozni.
A szamócának már vége, így abból is készülhet pálinka. A főzőmesterek elmondása szerint ebből a gyümölcsből sem olyan bonyolult pálinkát készíteni, mint azt sokan hiszik. Maximum időigényesebb, de cseppet sem nehezebb.
Cseresznye cefréből idén is kevés lesz
Cseresznyéből sajnos kevés alapanyag várható, hiszen a február és a március is meleg volt, így a gyümölcsök korábban érni kezdtek, a gyorsaság pedig hatással volt a minőségre. A sárgabarack esetében azonban jó termés várható, szemben a korábbi évekkel, ahol rendre elfagyott a gyümölcs.
Sok helyen a szilvában van minden reménye és bizalma a termelőknek. A Tiszántúlon kiválóan az adottságok a termesztéséhez és úgy tűnik, hogy egyelőre az előző évekhez hasonló mennyiség várható belőle. Jó hír, hogy a minőség tekintetében viszont javulást vélnek felfedezni.