Még megfékezhető a rovar idei kártétele

2024.06.16. 07:10

Hamarosan eldől, idén lesz-e dió

Immár ötödik éve keseríti meg a termelők életét a dióburok-fúrólégy okozta kár a diófákban.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ilyenkor június közepén még reménykeltőek a fák és a rajta lévő diókezdemények, de július végén már látszik, hogy barnul el a gyümölcsöt körbe vevő burok, melyben sajnos nem lesz termés. Több olvasónk is kérte, írjuk meg, hogyan lehetne védekezni a kártevő ellen.

A dió a meggy és az alma után a legnagyobb ültetvény

Kimondottan nagyobb – több hektáros – dióültetvények, ahol a termelő részben ebből él, kevés van a vármegyében, de néhány diófa szinte minden vidéki ház udvarában megtalálható. Az országban egyébként közel nyolcezer hektáron termelnek diót a statisztikai hivatal által gyűjtött információ szerint. Ezzel a dió – az alma, valamint a meggy után – a harmadik legnagyobb területet foglalja el, az összes gyümölcstermő terület 9,5 százalékán termesztik.

Szinte minden kertben van diófa

Tolna vármegyében kétszáznegyven hektáron található dióültetvény. A nagyobb ültetvények elsősorban árutermelésre létesültek. Ezek termését csak akkor lehet megfelelő haszonnal értékesíteni, exportálni, ha az előírt minőségi elvárásoknak megfelelnek. Ez többek között csak akkor lehetséges, ha a diófát károsító betegségek ellen szakszerűen tudunk védekezni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a betegségek felismerése, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Júniustól kell védekezni ellene

A dióburok-fúrólégy július elején jön elő a fák alatt lévő avarból, ahol áttelelt bábok formájában. A még zöld dióba petéznek, a kikelő nyüvek miatt pedig maga a dióbél megbarnul, ehetetlenné válik. Tehát, aki most elkezd védekezni, esélye van rá, hogy az idei termést megóvja.

A drónos permetezés lenne a legjobb

A védekezést kezdhetik azzal, hogy a fa alatti talajt fertőtlenítik a kereskedelemben kapható talajfertőtlenítő szerekkel. A fára úgynevezett zöldessárga színcsapdákat érdemes kihelyezni, a fa méretétől függő darabszámban, július elejétől szeptember végéig, tanácsolta dr. Gabi Géza. A kártevő ellen engedélyezett készítmények: Karate Zeon 5 CS, Calypso 480 SC és Mospilan 20 SG. A legsikeresebben valószínűleg drónos permetezéssel védekezhetünk a károsító ellen az eddig elvégzett kísérletek alapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!