Mindenki jól jár

2024.06.24. 14:00

Jót tesz a fiatalnak a nyári diákmunka

A nyári diákmunka révén belekóstolnak a dolgos felnőtt életbe, s tapasztalatok szerzése mellett némi pénzre is szert tesznek.

Szepesi László

A munkáltató és a fiatalok is jól járnak a nyári diákmunkával

Forrás: MW

Magyarország kormánya idén is meghirdette a „Nyári diákmunka” elnevezésű munkaerőpiaci programot. Erről tartott hétfőn délelőtt, a Tolna Vármegyei Kormányhivatalban sajtótájékoztatót dr. Horváth Kálmán főispán és Némedi Ágnes, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője.

A kormány támogatja a programot

A 2013-ban indított programot idén 3,8 milliárd forinttal támogatja a kormány

Ez szolgálja a fiatalkori inaktivitás csökkentését, segíti a korai munkatapasztalat megszerzését, s természetesen jövedelmet is biztosít a 16-25 év közötti diákoknak. Tavaly 851 diák jutott így munkalehetőséghez, bő százzal több, mint az azt megelőző nyáron, s az önkormányzatoknál dolgozott a diákok háromnegyede. Foglalkoztatásukat száz százalékban támogatta, s idén is támogatja a kormány. Egyéb idényjellegű diákmunkáknál, a mezőgazdaságban, vendéglátásban, turizmusban, erdőgazdálkodásnál a támogatás 75 százalék.

Jól kereshet a fiatal a nyári diákmunkán

Nyári munkáért a diákok, szakképzettséget igénylő munkakörben, egy hónap alatt 244 ezer forintot kereshetnek, ha a munka nem igényel szakképzettséget, 200 ezret. 

Utóbbi esetben nem egész napos, hanem napi 6 órás munkáról van szó. A tanulók a járási hivatalok foglalkoztatási főosztályán már június közepe óta a jelentkezhetnek nyári munkára, s július elsején már dolgozhatnak. Vélhetően ezen a nyáron a tavalyinál is többen belekóstolnak a munka világába.

Segítség a munkáltatónak  

Ez a munkáltatóknak is segítséget jelent a nyári szabadság miatt távollévők pótlásában, illetve az ilyenkor jelentkező idény jellegű többletmunkák végzésében. A diákok pedig a keresett pénzzel könnyebbé tehetik a következő tanév kezdését, a tehetősebbek pedig megvalósíthatják korábbi terveiket. Nem mellékes az sem, hogy munkavégzésükért kapott keresetük után, a 25 év alattiak szja mentessége miatt, nem kell adót fizetni, így több
pénzt költhetnek saját céljaikra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!