Szőlőpermetezés

2024.06.21. 14:00

Egyre erősebb a lisztharmat fertőzés a borvidéken

Nagy a hőség, a napi átlaghőmérséklet jóval 25 fok felett van a vármegye két borvidékén. Az elmúlt tíz napban csapadék is volt bőven, így a lisztharmat fertőzés teret kapott a szőlőültetvényekben. A közel negyven fokos melegben a termelők egy része hajnalban permetezi a szőlőt, hogy ne perzselje le a hideg vízzel a leveleket, fürtöket.

Mauthner Ilona

A hőség megviseli a tőkéket. A héten közel negyven fokos maximum hőmérséklet is volt, emellett nagyon erős az UV sugárzás. A következő egy hétre meleget, labilis légkört és zivatarokat ígérnek. Ez a gombabetegségeknek, így a lisztharmat fertőzésnek is kedvez, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök.

szőlő, lisztharmat, peronoszpóra, permetezés
Nem lehet kihagyni egy permetezést sem, mert erős a lisztharmat és peronoszpóra fertőzés. Fotó: MW

Erős lisztharmat és peronoszpórás tünetek

Az erősen fellépő lisztharmat mellett most már a peronoszpóra is egyre több helyen jelent meg. A betegség a fürtöket támadja, figyelni kell a bogyókat, ha fonnyadásnak indulnak, rögtön permetezzünk peronoszpóra elleni felszívódó készítménnyel.

A lisztharmat tünetei továbbra is általánosan és erősen vannak jelen az ültetvényekben. Elsősorban a leveleken lehet tüneteket találni. A fürtökön egyelőre még inkább kisebb fertőzések vannak. A kis bogyókat azonban a lisztharmat gyorsan képes fertőzni, és gyorsan tud a zsenge szöveten szaporodni. Az érzékenyebb fajtákon erős a betegség fellépése. Tapasztataink szerint, az eddig védett állományokban is jelentős mértékben jelen van a betegség. Folyamatosan erős védelem szükséges, felszívódó és kontakt készítmények együttes kijuttatása javasolt a betegség ellen a szakember szerint.

Sok helyen látszanak a tőkepusztulás tünetei

– A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása folyamatos. Feromon csapdáink 12 egyedet fogtak az elmúlt héten. A lárvák károsítása ezzel párhuzamosan folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L5-ös stádiumban vannak a mostani időszakban – mondta dr. Gabi Géza.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

Molyok, kabócák, filoxéra károsít

Sok a rovarkártevő a szőlőben. Az enyhe telek, a kedvező tavaszi és nyári életfeltételek miatt sok rovarkártétellel találkozhatunk az ültetvényekben. A molyok, a kabócák, a filoxéra levéllakó alakja, lombfogyasztó rovarok egész serege károsítja a szőlőt. A rovarok a növényi vírusok aktív terjesztői, ezért az ellenük való védekezéssel nem csak a rovarok kártételét mérsékeljük, de a betegségek kialakulását is megelőzzük.

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!