Kezdődik a dinnyeszezon

2024.06.18. 20:00

Már hazai dinnye van az árusoknál, ez még a fóliás

Már megjelent a dinnye az üzletekben, a különböző árusító helyeken, forgalmasabb útkereszteződésekben. Az értékesítők szerint ez már magyar, a termelők szerint három héttel előrébb van a természet, így minden gyümölcs – köztük a dinnye is – hamarabb érik be az idén. A szabadföldi változatra még várni kell e hónap végéig, de a nagy fólia alatti már folyamatosan érik.

Mauthner Ilona

Hazánkban a görögdinnye termőterülete két éve negatív rekord szintre, 2635 hektárra csökkent. A tavalyi évben már erőteljes területnövekedés volt tapasztalható, és mivel az előző év kifejezetten sikeres volt, az idén további bővülés történt, és a termőterület nagysága elérte a 3300 hektárt.

Megjelent a hazai dinnye az árusító helyeken
Sőth Mihály standján már egy hete vásárolható magyar dinnye, ez még nem szabadföldi, de a hónap végén már abból is lehet vásárolni
Fotó: Makovics Kornel

Tavaly jó évet zártak a dinnyetermelők

A múlt évben kifejezetten jó évet zárhattak a termelők. Elsősorban a július volt nagyon jó hónap az alagutas dinnyéket termelők számára, az augusztus elején érkezett kisebb lehűlés egy időre sajnos visszavetette a keresletet, de aztán a hónap további része már szintén jól alakult, összességében közepes augusztust zárhattak a gazdák, de általában ez is elfogadható árbevételt eredményezett. Rengeteg minden történhet egy idényben, így a pillanatnyi helyzetről lehet csak nyilatkozni – tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB. Hozzátették, elmondható, hogy a jelenlegi kilátások jónak vagy nagyon jónak mondhatók: csak egyes helyeken, például Baranya vármegyében okozott gondot a túl sok csapadék, de az Alföldön a már-már aszályossá váló időjárást májusi esők zárták le. Egyelőre kifejezetten jól néznek ki a táblák, de ez csak a jelenlegi állapot, sok minden változhat még a szezon hátralévő részében, és az utóbbi pár napban is nagyon sok volt az eső, ennek még nem látni a hatását.

A multik akcióznák a magyar dinnyét

Tolna vármegyében Paks, Szedres, Tengelic, Medina, Kajdacs, Fadd és Németkér környékén többen is foglalkoznak dinnyetermesztéssel. Ennek költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja. 

Bognár János szedresi termelő, aki a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének is tagja, elmondta, minden alapanyag drágább lett, nem is beszélve a munkaerőről, mely elengedhetetlen a szedésnél. Néhány üzletlánc már bejelentette, hogy akciózni fognak a magyar dinnyével. Bognár János attól tart, hogy az akciózás azt jelenti, hogy a termelőktől olcsón, önköltségi áron vennék át a dinnyét, ez pedig sokakat tenne tönkre. Az üzletláncoknak ez nagy üzlet, hiszen az olcsó dinnyével becsalogatják a vevőket, a termelőknek pedig azt jelentené, hogy semmit nem nyernek ezen az üzleten. Ezért önmérsékletre kéri a termelőket Bognár János, gondolják meg, érdemes-e elkótyavetyélni a termést?!

Már nem a méret a lényeg a dinnyénél sem

Egyértelműen csökken a fogyasztók által igényelt, preferált dinnyék mérete, ez európai trend. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közepes méretkategória helyett a kicsit, a kicsi helyett pedig a 2-4 kilogrammos minidinnyét keresik a vásárlók, és ez a tendencia egyre gyorsul – közölte a FruitVeB. Emellett folyamatosan nő a magszegény - a köznyelvben magnélkülinek hívott – dinnyék aránya, mind a környező országokban, mind hazánkban.

Sőth Mihály tolnai kereskedő is megerősítette, már egy hete magyar, nagy fólia alatt termelt szedresi dinnyét árul. Jelenleg 800-900 forintért adják kilóját, de napról napra csökken az ára, hétvégén már 700 forint lesz. Úgy kalkulálnak, hogy a hazai, szabadföldi változatból már e hónap utolsó napjaiban lehet vásárolni.

Lenne igény arra, hogy lékeljék, darabolják

A kiskereskedelmi láncok által berendelt dinnyék között is van különbség. A magyar láncokban gyakoribb, hogy a boltban a dinnyepult mellé embert rendelnek, aki felvágja a dinnyét a vásárlóknak, ezért ezek a láncok nagyobb méretű dinnyét is rendelnek – tájékoztatott a szervezet. A többi lánc csaknem kizárólag a középméretű tartályládás dinnyét rendeli be a termelőktől. Szintén a nagyobb dinnyék dominálnak az útszéli árusító helyeken vagy piacokon, ahol fel is vágják a dinnyét a fogyasztóknak, de ezeknek az árusító helyeknek a jelentősége az utóbbi években folyamatosan csökken.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!