Csökkenne a környezetszennyezés

2024.07.09. 14:00

A gázkazánokat be akarja tiltani az unió, elkészült a tervezet

Betiltja a gázkazánokat az unió az Európai Tanács és a Parlament megállapodása szerint, írta a Portfolio. Az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatával kapcsolatban jutottak döntésre a gázkazánok ügyében.

Mauthner Ilona

A gázkazánokat felválthatják a fatüzelésű kazánok, hazánkban sokan vegyes tüzelésű kazánokkal fűtenek Fotó: Szendi Péter / Forrás: MW

A világon egyre több országban kampányolnak a gázkazánok, gáztűzhelyek betiltása mellett, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban pedig már tervek is vannak erre. Mára azonban egyre hevesebb az ellenállás a terv ellen.

A gázkazánokat felválthatják a fatüzelésű kazánok, hazánkban sokan vegyes tüzelésű kazánokkal fűtenek
A gázkazánokat felválthatják a fatüzelésű kazánok, hazánkban sokan vegyes tüzelésű kazánokkal fűtenek
Fotó: Szendi Péter / Forrás: MW

Az új tervezet szerint a fosszilis tüzelőanyagok használata fokozatosan megszűnne az épületek fűtési rendszereiben. Ezzel kapcsolatban a nemzeti épületfelújítási stratégiák részét képezné egy részletes ütemezés, amely 2040-re teljes mértékben kiküszöbölné ezen energiaforrások alkalmazását.

A gázkazánok betiltását meg kell oldani az unió szerint

Az előterjesztett politikai egyezség kulcsfontosságú eleme, hogy az új EU-szabályozás még magasabb energiahatékonysági előírásokat ír elő az újonnan épülő és felújítás alatt álló épületek számára. A tagállamokat arra bátorítanák, hogy modernizálják épületkészletüket, tekintettel arra, hogy az épületek felelősek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának több mint egyharmadáért.

A tiltás bevezetése után várhatóan csökkenne a környezetszennyező anyagok kibocsátása, és javulna az energiaellátáshoz való hozzáférés. A felülvizsgálat fő célkitűzése, hogy 2030-ra minden újonnan épült épület környezetbarát legyen, míg 2050-re az összes meglévő épületet átalakítsák zéró kibocsátású létesítményekké, ezáltal is elősegítve az Európai Unió klímasemlegességének megvalósulását.

A tárgyalt intézkedések között szerepel a gáztűzhelyek, gázkazánok betiltása is.

Hazánkban sokan fűtenek gázkazánnal

Nem életszerű, hogy mondjuk évtizedek óta a gázkazánnal fűtő magyaroktól egyik pillanatról a másikra elvegyék a kazánt, csak azért, mert néhány uniós képviselőnek vagy többnek ez jutott eszébe. Mint a statisztikákból is jól látszik, hazánkban rendkívül sokan fűtenek gázzal, ez köszönhető a 80-as, 90-es évek nagyívű kampányának, akkor álltak át sokan erre a fűtési módra. Ráadásul településtípusonként változik a fűtés módjának az aránya is: míg az átlag ugye 20 százalék fölötti arányt ír a tűzifára, kisebb településeken ez azért bőven lehet 40 százalék fölötti arány is – mondta egy szakértő.

Állami programokkal, ha erre adunk milliókat, elképzelhető, hogy lesz valami nagy csereprogram, de hát azt nem tudni, mikor. Egy másik példa: azokon a területeken, ahol mondjuk van gyógyvíz, gyógyfürdő, oda mondjuk vezetékeken el lehet vinni a meleg vizet, ami geotermikus energiaként hasznosítható, mint fűtőanyag. De a realitás ettől függetlenül sem az, hogy egyik pillanatról a másikra betiltjuk a gázkazánt – fogalmazott a szakértő.

A gáztűzhelyen való főzés növeli az asztmás betegséget

A CLASP energiahatékonysággal foglalkozó nem kormányzati szervezet, az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet (TNO) által nemrégiben végzett tanulmány szerint a gáztűzhelyek hozzájárulnak a beltéri levegőszennyezéshez, túllépik a levegőminőségi irányelveket, és növelik a gyermekkori asztma kockázatát. 

A felmérés szerint  az unióban az elmúlt évben több mint 700 ezer gyermekkori asztmás esetet hoztak összefüggésbe az otthoni gázon történő főzéssel. 

A gáztűzhelyek széles körben elterjedtek az unióban, több mint 100 millió ember használja őket, különösen olyan országokban, mint Olaszország, Hollandia, Románia és Magyarország. Az egészségügyi szervezetek azonban aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy Európa jelenlegi energiaválsága súlyosbíthatja a problémát, mivel az emberek a hőmegtakarítás és a pénzmegtakarítás érdekében kevesebbet szellőztetnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!