Áfacsalás

2024.07.02. 11:53

Hamis számlákat használt a szőlőtermelő

Mauthner Ilona

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei az online számlaadatok és az áfabevallások összehasonlításakor azonosítottak egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozót, aki valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be.

A hamis számlák  a szőlőültetvényeken végzett munkálatokról szóltak (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

Három gazdasági társaságtól fogadott be számlákat

A vállalkozó, hogy minimalizálja adóját, az értékesítésével közel azonos összegben fogadott be számlákat három gazdasági társaságtól, melyek a számlakiállítások időpontjában már végrehajtás alatt álltak, közülük kettő pedig az áfabevallást be nem nyújtó adózók adatbázisában is szerepelt. A számlák szőlőültetvényeken végzett munkálatokról szóltak, de egyik számlakibocsátónak sem voltak ehhez alkalmazottai.

Önellenőrzésre már nem volt lehetőség

Az ellenőrzés megállapította, hogy a társaságok valótlan munkálatokat számláztak ki, ezért utánuk az áfa nem vonható le. A vállalkozó próbálta az áfabevallását módosítani az ellenőrzés által is vitatott számlák egy részére, de a folyamatban lévő adóvizsgálat miatt önellenőrzésre már nem volt lehetősége.

Több mint 3 millió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett fizetnie

Az egyéni vállalkozó az adóhatóság megállapításait végül elfogadta, fellebbezési jogáról is lemondott, és megfizette a több mint 3 millió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!