Mentesítés

2024.07.10. 14:00

Irtani kell a parlagfüvet, erre figyelmeztetik a paksiakat

Irtani kell a parlagfüvet, Paks Város Önkormányzata ismételten felhívja lakosságának figyelmét a parlagfű- és gyommentesítéssel kapcsolatos feladatai elvégzésére. A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka július hónap, Magyarországon közel két és fél millió ember szenved a parlagfű okozta allergiától.

Farkas Eszter

A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka július hónap, Magyarországon közel két és fél millió ember szenved a parlagfű okozta allergiától

Forrás: MW

Komoly szankciókra számíthatnak, akik nem veszik komolyan a parlagfűmentesítéséről szóló törvényben foglaltakat. A parlagfű virágpora legnagyobb tömegben július végén és augusztus hónapban szóródik, ezért a parlagfű elleni védekezést június 30-ig végre kell hajtania mindenkinek, azt követően pedig a parlagfű virágzását, az allergén pollen levegőbe kerülését folyamatosan meg kell akadályozni a vegetációs időszak végéig. Irtani kell a parlagfüvet, a védekezés legcélszerűbb módja a havonta legalább két-három alkalommal történő kaszálás. A művelési cél nélküli talajbolygatás csak serkenti az egész szezonban folyamatosan csírázó parlagfű szaporodását.

A parlagfű veszélyes gyomnak tekinthető, ezért kötelező az ellene való védekezés. Irtása az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján a földhasználó, az ingatlanhasználó és a termelő kötelezettsége saját területén. Az önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a közegészségügyi problémákat okozó gyomnövényeket, különösen a parlagfüvet az ingatlanukhoz tartozó területeken saját és a lakosság egészségének érdekében irtani kell.

A köztisztaság fenntartásáról szóló 16/2015. (V.22.) számú rendelet értelmében az ingatlan tulajdonosának, használójának kötelezettségei vannak az ingatlanával kapcsolatban, függetlenül attól, hogy az ingatlan beépített vagy sem. Így köteles gondoskodni az ingatlan gyomtól, gaztól, szeméttől, vadon élő bokroktól vagy allergiát okozó gyomnövényektől való megtisztításáról, a zöldfelületek kaszálásáról.

A paksi önkormányzat bízik benne, hogy a lakosság együttműködése révén sikerül visszaszorítani a parlagfű terjedését, és ezáltal hozzájárulni a közegészségügyi helyzet javításához. Az ingatlanok tisztán tartása nemcsak jogi kötelezettség, hanem közös érdek is, amely mindannyiunk egészségét szolgálja.

A Védekezés Kötelezettsége és Következményei

Június 30-a után a Hatóságoknak az ingatlan tulajdonosának, használójának ismerete hiányában is haladéktalanul el kell végeztetni a közérdekű hatósági védekezést, ez akár zárt ingatlanon, telephelyen is elvégezhető. A kényszerkaszálás teljes költségét a föld használója, tulajdonosa köteles megtéríteni, amely a helyi feltételektől függően több tízezer forint is lehet hektáronként. 

A megtérítendő költség nem azonos a növényvédelmi bírsággal, amit tizenötezer és ötmillió forint közötti összegben az eljárás költségén felül szabnak ki. A költségek meg nem fizetése esetén azok – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény szerint – adók módjára behajthatóak.

Érdekességek a Parlagfűről

A parlagfű amerikai bevándorló, ugyanis Észak-Amerikából származik, és a 19. század végén érkezett Európába. Azóta folyamatosan terjed, és mára szinte mindenütt megtalálható a kontinensen. Egyes országok, mint például az Egyesült Királyság és Írország, viszonylag mentesek maradtak a parlagfűtől, valószínűleg a szigetországok földrajzi elszigeteltsége miatt. Egyetlen parlagfű növény akár egymillió pollenszemet is képes termelni egy szezonban, ami jelentős allergén terhelést jelenthet, mondhatni ezzel rekordtermelőnek számít. A parlagfű magjai rendkívül életképesek, és akár negyven évig is csírázóképesek maradnak a talajban.

Védekezés és kezelés

  • Biológiai Védekezés: Kutatók folyamatosan keresnek olyan természetes ellenségeket, mint például rovarokat, amelyek képesek lennének kontrollálni a parlagfű terjedését.
  • Innovatív Megoldások: Egyes helyeken kísérleteznek a parlagfű elleni küzdelem új módszereivel, például hőkezeléssel vagy speciális növényvédő szerekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!