2024.08.28. 14:00
Nehéz szüret az idei, de lehetnek csodák
Még csak augusztus vége van, egy átlagos évben ilyenkor csak tervezik a szüretet a gazdák. Idén viszont már most szinte minden fajtát – ide értve a merlot, a kékfrankost is – szednek. Mindezek ellenére nehéz szüret az idei, mert a bogyók töppednek, a savak meg csökkennek.
Nehéz szüret az idei, mondták a szőlőtermelők. Számtalan folyamatra kell figyelni ahhoz, hogy kiváló borokról számolhassanak majd be a borászok.
Nehéz szüret az idei, de odafigyeléssel lehet még kiváló az évjárat
Ilyen korai szüretre még nem volt példa, mondta Mészáros Péter szekszárdi borász, de ezt szinte minden borász elmondta már. – A fehér szőlőfajták 90 százalékát már leszedtük, a rosénak valót szintén, de elkezdtük szedni a merlot, kékfrankost, kadarkát is. A színanyagok szépek, a mennyiség viszont kevesebb a vártnál. Mi már pár éve figyelünk arra, hogy a szőlőfürtök a lombozat árnyékában maradjanak, hogy a napégést kiküszöböljük. Át kell venni a mediterrán művelési módot –mondta Mészáros Péter.
Sok múlik a borászok hozzáértésén
– Hihetetlen, de szinte minden szőlőfajtát szedünk – mondta Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza. – Évek óta mondogatjuk, hogy nincs könnyű szüret, de az idei minden eddigin túltesz. A cukorfokok magasak, a savak alacsonyak. Kritikusak az erjedési faktorok, mert a várható alkoholfok – éppen a magas cukorfokok miatt – magasabb lesz a kelleténél. Napról napra látványosan esnek össze a bogyók a nagy hőségben és aszályban. Sok múlik a borászok hozzáértésén, tapasztalatán, természetesen ha ez sikeres, lehetnek nagyon szép borok.
Benne vagyunk a szüret közepében
– Benne vagyunk a szüret közepében – mondta Vesztergombi Csaba szekszárdi borász. – Vegyes a tapasztalatom, a fiatal ültetvényeket jobban megviselte a hőség és az aszály, még a levelek is megégtek. Az idősebb ültetvények jobban bírták a forróságot, kevesebb lesz a lé, mint amire számítottunk, de ezzel nincs különösebb gond. A fehér borok és friss rosék jól sikerültek, ezeket 2-3 hete szedtük le. Úgy látom, mintha a szekszárdi borvidéken a borászok kissé elméláztak volna a szüret kezdetével, többen most kezdenek ráébredni arra, hogy nincs mire várni. Az olaszrizling cukorfoka például 25,5-ös, a merlot esetében 22-es. A savak a kérdésesek, arra kell majd jobban figyelni. Az erjedésből annyit látunk, hogy nem lesz rossz az évjárat, de nagyon oda kell figyelni. Az idei szüret egyetlen előnye az, hogy időben befejezzük – tette hozzá Vesztergombi Csaba.
Az erjedési hőmérsékletre nagyon kell figyelni
– Magas alkoholfokokra kell számítani, ami nem igazán illik a borhoz – mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere. – Az idén nagyon kell figyelni az erjedési hőmérsékletre, mert ha ezt elrontjuk, a bor minősége látja a kárát. A vörös fajtáknál ez a hőmérséklet maximum 20-22 fok lehet, a fehéreknél pedig 20 fok, vagy az alatti. A magas erjedési hőmérséklet az illatanyagokat és a savtartalmat károsítja, ez utóbbiból amúgy is kevés van. A bor egyensúlya felborul. Az erjedés után, az első fejtés előtt még lehet a savtartalmon javítani borkősavval, illetve almasavval. A lényeg, be kell avatkozni minél előbb.
Összességében akár jó évjárat is lehet az idei, de sok kockázatot kell megoldaniuk a borászoknak.
A vásárlási szokások is megváltoztak az elmúlt két évben, a fogyasztók az üde, friss borokat keresik. A magasabb alkoholtartalmú, testesebb borokat inkább csak egy szűk réteg fogyasztja.