2025.01.11. 15:36
A borospincékben most sok a tennivaló
A szőlőben és a pincékben is folyik a munka. A szőlőültetvényeken - amikor az idő engedi - metszenek a gazdák, már a következő évre készülnek. De a borospincékben is sok a tennivaló, most van a fejtések, derítések ideje, a már elkészült friss borok palackozása.
Télen sem pihennek a borászok, így január közepén van a borfejtések ideje. Az első borfejtéseken már mindenki túl van, már látszik, milyen jól sikerült az évjárat, a borospincékben most sok a munka.
![A borospincékben most a borok fejtésével, kezelésével vannak elfoglalva a borászok. Urbán Péter, a szekszárdi Bodri pince főborásza kóstolja a friss bort](https://cdn.teol.hu/2025/01/6_Fch8IasFyoEnQ1x2z9X1CHkEjCkBJoP2RMmQFYcjE/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdlOTVjM2M1OGY0ZDRhMzFhM2ViNTM2YzQxOGY4MDg4.jpg)
A borospincékben az első fejtésen már túl vannak a borászok
Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza elmondta, az első fejtésen túl vannak, a durva seprőről leválasztották a bort. Aki még nem tette ezt meg, feltétlenül pótolja, javasolta a főborász a kisebb gazdáknak. Nagyon fontos a szabad kén mérése, még lehet korrigálni, ha gond van.
– Idén a nagyon magas alkoholszint okoz fejtörést, mértünk 15 fokos alkoholtartalmat is. A sav ennek ellenére viszonylag jó lett, a töppedt szőlőnek köszönhetően. Jó tartása van az új boroknak. Mindent összevetve nagyon szép borok alakulnak, lehetnek egészen kiváló nedűk is. A kékfrankos kiemelkedik mind közül, a színe mély sötét, de a gyümölcsössége is kiemelkedő – mondta Urbán Péter.
Az alkoholtartalom minden fajtánál magasabb a szokottnál
Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, a tapasztalata az, hogy nehezebben ment a tisztulás idén a boroknál. Ennek oka, hogy magas beltartalmi értékkel rendelkeznek az idei nedűk, vagyis magas cukorfokkal, extrákkal kerültek a tartályokba. A letisztulás emiatt a szokottnál lassabban haladt.
Különösen a fehér boroknál sürgető a fejtés, a seprőt minél előbb el kell távolítani a borról a fehérjeszint miatt. Különben a bor stabilitása felborul, mondta a borász.
– Az alkoholtartalom minden fajtánál magasabb a szokottnál, sok pincészetnél az instabilitást is ez okozza. Sokan arról panaszkodnak, hogy alacsony a sav szint, ennek az ellenőrzését minél előbb meg kell ejteni. Ehhez a legpontosabb a laboratóriumi vizsgálat.
Fejtés után palackozás
Fotók: Mártonfai DénesAz új borok színe kiváló, kénnel viszont bátrabban lehet bánni. A szabadkén értéke legalább érje el a vörös fajtáknál a 35–40, míg a fehéreknél a 40 milliliteres dózist. A derítést mindenképpen célszerű kombinálni a kénezéssel – mondta a szekszárdi borász.