Most van a szezonja

2025.01.22. 12:00

Nem is gondolná, milyen gyógyító ereje van ennek a zöldségnek

A téli hónapok egyik legolcsóbb, legegészségesebb zöldsége a fekete retek. Kitűnő vitaminpótló, gyógyhatásait pedig ősidők óta ismeri az emberiség. A fekete reteknek most van a szezonja, megszünteti a köhögést, rekedtséget.

A kora ősszel elvetett fekete retek folyamatosan felszedhető, és a fagyos talajban sem megy tönkre. Az enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú gumók egész télen kaphatók a piacon, a zöldségesnél vagy a sarki élelmiszerboltban.

A fekete retek egy csoda növény, Most van a szezonja, megszünteti a köhögést, rekedtséget.
A fekete retek egy csoda növény. Most van a szezonja, megszünteti a köhögést, rekedtséget.
Forrás: mindmegette.hu

Fekete retek: akkor a legjobb, ha megcsípte a fagy

Ez a zöldség akkor a legfinomabb, ha a fagy már megcsípte. Kemény darabot válasszunk, mert a puhák belseje valószínűleg pudvás (szivacsos). A fekete retek háromszor több vitamint tartalmaz, mint a fehér és piros fajták. Magas ásványianyag- és káliumtartalma révén méregtelenítő, illetve vízhajtó hatású. Csípőssége miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére: segíti a táplálék lebontását, csökkenti a teltségérzetet és a puffadást. Túlzott mértékben azonban kellemetlenségeket okozhat, pajzsmirigy- és komolyabb gyomorproblémák (fekély, hurut, epekő) esetén pedig kerülendő a fogyasztása.

Préseljük frissen ki a levét, tegyünk bele mézet

Méregtelenítő kúrához a retek frissen préselt levét ajánlott inni több hétig, napi 0,5 és 1 deciliter közötti mennyiségben. A meghámozva lereszelt gumókból kinyert lé baktérium- és gombaölő hatással bír, továbbá feloldja a légutakban lerakódott nyálkát. 

Torokgyógyító és immunerősítő sziruphoz vágjunk le egy nagyobb gumó tetejét, majd vájjunk mélyedést a belsejébe legalább a feléig, és töltsünk bele 2-3 evőkanál mézet. Ezután tegyük be a retket a levágott kalappal együtt a hűtőbe egész éjszakára, és fogyasszunk belőle naponta háromszor 1-1 evőkanál szirupot. Megszünteti a köhögést és a rekedtséget. Az időről időre kimélyített üreget mindaddig újra feltölthetjük mézzel, amíg a gumó meg nem puhul.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!