2025.01.22. 12:00
Nem is gondolná, milyen gyógyító ereje van ennek a zöldségnek
A téli hónapok egyik legolcsóbb, legegészségesebb zöldsége a fekete retek. Kitűnő vitaminpótló, gyógyhatásait pedig ősidők óta ismeri az emberiség. A fekete reteknek most van a szezonja, megszünteti a köhögést, rekedtséget.
A kora ősszel elvetett fekete retek folyamatosan felszedhető, és a fagyos talajban sem megy tönkre. Az enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú gumók egész télen kaphatók a piacon, a zöldségesnél vagy a sarki élelmiszerboltban.

Forrás: mindmegette.hu
Fekete retek: akkor a legjobb, ha megcsípte a fagy
Ez a zöldség akkor a legfinomabb, ha a fagy már megcsípte. Kemény darabot válasszunk, mert a puhák belseje valószínűleg pudvás (szivacsos). A fekete retek háromszor több vitamint tartalmaz, mint a fehér és piros fajták. Magas ásványianyag- és káliumtartalma révén méregtelenítő, illetve vízhajtó hatású. Csípőssége miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére: segíti a táplálék lebontását, csökkenti a teltségérzetet és a puffadást. Túlzott mértékben azonban kellemetlenségeket okozhat, pajzsmirigy- és komolyabb gyomorproblémák (fekély, hurut, epekő) esetén pedig kerülendő a fogyasztása.
Préseljük frissen ki a levét, tegyünk bele mézet
Méregtelenítő kúrához a retek frissen préselt levét ajánlott inni több hétig, napi 0,5 és 1 deciliter közötti mennyiségben. A meghámozva lereszelt gumókból kinyert lé baktérium- és gombaölő hatással bír, továbbá feloldja a légutakban lerakódott nyálkát.
Torokgyógyító és immunerősítő sziruphoz vágjunk le egy nagyobb gumó tetejét, majd vájjunk mélyedést a belsejébe legalább a feléig, és töltsünk bele 2-3 evőkanál mézet. Ezután tegyük be a retket a levágott kalappal együtt a hűtőbe egész éjszakára, és fogyasszunk belőle naponta háromszor 1-1 evőkanál szirupot. Megszünteti a köhögést és a rekedtséget. Az időről időre kimélyített üreget mindaddig újra feltölthetjük mézzel, amíg a gumó meg nem puhul.