2025.01.05. 10:00
Egy kedvelt bor, amely sosem látott narancsot
A narancsbor olyan, fehér szőlőből készült bor, amelynek készítéséhez a vörösborhoz nagyon hasonlatos technikát alkalmaznak. A narancsbor egyre népszerűbb a borfogyasztók körében.
A Grúziából származó borfajta készítéséhez a bort sokszor egész fürtössen erjesztik, akár hosszú hónapokon át együtt érlelve Kvevri-ben (Grúz nagyméretű, öblös, égetett, agyagedény). Hosszú héjon áztatási folyamat végén préselik csak ki a szőlőt akár több év érlelés után. Ez a metódus a vörösbor készítéséhez hasonló eljárás. Emiatt érezhetjük narancsos ízvilágúnak ezt a finomságot. A narancsbort tehát nem narancsból készítik, csupán az elkészítési módja miatt kapta a narancsbor nevet – mondta Rappay József szekszárdi borász, aki maga is készített már narancsbort.
Egyre több hazai pincészet kínálatában található narancsbor
Az elkészítési módja miatt csersavas, fenolos (flavonoidok a sárga szín kialakulásáért felelős) karakteres ízvilág jellemzi, amelyet a legtöbben a narancshéj aromájához hasonlítanak. Mindemellett a színe is nagyon hasonlatos a narancs árnyalataihoz, és Magyarországon ezért is terjed el a narancsbor kifejezés ezzel az borfajtával kapcsolatban. Borostyán bornak is hívják, mert a színének karaktere a borostyánkőre is emlékeztet – mondta Rappay József.
Fűszeres, karakteres, fellelhető benne a birsalma íz is
Aki megkóstolja ezt a hazánkban még viszonylag újdonságnak számító italt, ne az eddigi megszokott, fehérboros élményre számítson. Ami jellemzi, az a nagyon karakteres birsalma íz és a szárított narancs fűszeres jegyeinek érzete. Fellelhető benne az érettebb, diós íz karakter is.
A következő ételekhez ajánlják a narancsbort
A borostyán színben pompázó ital, a narancsos ízvilága és karakteres jellege miatt a fűszeres, egzotikus ételekhez szolgál kiváló kiegészítésként. Ilyenek például a vadhúsok, a kacsa vagy akár a tengeri ételek. A merészebb ízvilágú sajtokkal is remekül párosítható ez az egyébként alapvetően grúz gyökerekkel rendelkező bor különlegesség. Minél intenzívebben fűszerezzük az ételeket – és ha még egy kicsit zsírosabbak is a megszokottnál vagy az egészségesnek mondott értéknél – a narancsbor annál jobban csúszik majd egy ilyen finom vacsora mellé.