Pálinka törvény

2025.03.23. 13:00

Sokan nem tudják, hogy adható el a pálinka – mutatjuk a szabályokat!

Idén tizenöt éve, hogy szabadon lehet pálinkát főzni otthon a Pálinka törvény módosítása szerint. A rendelet szerint saját gyümölcsből és maximum évente 86 litermennyiségig készülhet a pálinka. A pálinka a magyar agrárium egyik legismertebb terméke, de nem mindenki forgalmazhatja, és ez sok problémát okoz.

Hogy ki és hogyan él a pálinkafőzés lehetőségével, arról nincsenek pontos adatok, csupán annyi biztos, hogy az országban 30 ezer körül lehet a regisztrált lepárló készülék. Az elmúlt tizenöt évben sokan éltek a pálinka otthonfőzési lehetőségével. 

A pálinka a magyar agrárium egyik legismertebb terméke, idén tizenöt éve, hogy szabadon lehet otthon főzni
A pálinka a magyar agrárium egyik legismertebb terméke, idén tizenöt éve, hogy szabadon lehet otthon főzni
Forrás:  MW/illusztráció

Az otthoni pálinkafőzés igazi hungarikum, vidéken ma is népszerű

Az első évben, 2016-ban 106 ezer jegyet váltottak az érintettek, ami 75 millió forintos bevételt hozott az államkasszába. 2017-ben emelkedtek a számok, 120 ezer párlatadójegy nyomán nagyjából 85 millió forint érkezhetett a közkasszához. A legtöbb szelvényt Pest, Békés, Fejér és Tolna vármegyékben vették meg a főzni vágyók, a legkevesebb pedig Nógrádban, Vasban és Budapesten fogyott.

A törvény bevezetése után pár évig adó- és bejelentésmentes volt ez a fajta jövedéki termék előállítás, majd uniós nyomásra éves átalányt vezettek be. Valamiért ez sem váltotta be a reményeket, ekkor literenként 700 forintot kellett fizetniük az otthonfőzőknek, önbevallás alapján. Újabb változás történt ezen a területen 2016-ban, amikortól párlatadó-jegyet, illetve előállítási bejelentést kell tenniük a magánfőzőknek a tevékenység megkezdése előtt. Öt éve pedig adómentes lett a pálinkafőzés.

Otthon csak saját részre, bérbe csak feltételekkel

A jogszabályok pontosan meghatározzák, ki és milyen módon állíthat elő és értékesíthet párlatot. A magánszemélyek számára lehetőség van saját fogyasztásra történő pálinkafőzésre, azonban a jogszabályok tiltják annak kereskedelmi értékesítését. Az így készült párlat kizárólag a készítő, családtagjai vagy vendégei számára fogyasztható. Mivel az otthoni főzés nem generál adóbevételt, az állam szigorúan ellenőrzi és korlátozza ezt a tevékenységet.

A gyümölcstermesztők számára alternatívát jelenthet a bérfőzés, amely során egy hivatalosan működő főzdében készíttetik el a párlatot saját termésükből. Ebben az esetben az elkészült pálinka továbbra is csak saját fogyasztásra használható, az értékesítés szigorú szabályokhoz kötött. Az egyik lehetőség az adóraktáron keresztüli értékesítés, amely azonban bonyolult adminisztrációt igényel.

Így adhatok el pálinkát, párlatot, kell az adminisztráció

Ha valaki a bérfőzetett párlatot adna el, kistermelőként kell regisztrálnia magát, és jövedéki adót kell fizetnie. A forgalmazásra kizárólag palackozott, zárjeggyel ellátott formában van lehetőség: a saját gazdaság területén vendéglátásként vagy szálláshely-szolgáltatásként, vagy maximum 40 kilométeres körzetben, piacokon és vásárokon – írta az Agrárágazat.

Nagyon fontos, hogy őstermelői pálinka nem létezik. Ezt sokan nem tudják. 

A bérfőzetők által készített ital legfeljebb „párlat” megnevezéssel kerülhet forgalomba, de ehhez is számos jogi feltételnek kell megfelelni. A jövedéki szabályok pontos betartása elengedhetetlen a pálinkafőzésnél, érdemes böngészni a NAV iránymutatásait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!