Változtatni kell

2025.04.25. 06:00

Ezek a szőlőfajták vehetik fel a harcot a jövővel szemben – Ha most telepíti, megnyerheti a csatát!

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a Varga Pincészettel közösen tartotta sajtónyilvános záró rendezvényét. A téma: a klímaváltozáshoz igazodó, valamint a jellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajták bemutatása volt.

Az új, rezisztens szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő növénykondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termeszthetők, így új alternatíva született a nemzetközi szőlő- és borágazat számára. Mindez a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének közös rendezvényén hangzott el. Három szőlőfajta kutatási eredményeiről számoltak be.

szőlőfajták
Az új rezisztens szőlőfajták művelése kevesebb költséggel járna, hiszen ezek jól alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz is 
Fotó: PTE/Csortos Szabolcs

Szőlőfajták: a klímaváltozás miatt is váltani kell

A klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, mely a hagyományos szőlőfajtáknál rengeteg anyagi ráfordítást igényel. A projekt eredményeképpen létrejött egy rezisztens, vagyis a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló szőlőültetvény a Balaton-felvidéken, mely számos információt biztosít a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztéstechnológiai értékeiről. 

A rezisztens szőlőfajták termesztéstechnológiájának kidolgozásával a kijuttatott növényvédő szerek mennyisége jelentősen, 80-90 százalékkal is csökkent, aminek köszönhetően az erőgépek okozta jelentős üzemanyag és károsanyag-kibocsátás is csökkenthető.

A rendezvényen elhangzott, hogy a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását segítette elő. Ezek a technológiák külföldi területekre is adaptálhatók, erősítve ezzel hazánk nemzetközi elismertségét a szőlészeti, borászati ágazatban.

Az új, rezisztens szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő növénykondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termeszthetők, így új alternatíva született a nemzetközi szőlő- és borágazat számára.

A szőlőfajták kutatási eredményeken alapuló kidolgozott leírása elérhető lesz a termelők számára.

A projekt zárórendezvényén a szakemberek több új fejlesztésű terméket is bemutattak és kóstoltattak. Ilyen volt az Irsai Olivér – Jázmin fehér bor, a Jázmin fehér bor, a Pinot regina – Pinot noir rozé bor, a Pinot regina rozé bor és a Merlin – Merlot vörös bor. Ezek az innovatív szőlőfajtákból készült minőségi borok nemzetközi viszonylatban is jelentős fejlesztéseknek minősülnek.

Új fajták: A most felnövő generációnak adnak ötletet a változtatásra

Egyre nő a rezisztens szőlőfajták jelentősége, mert egyrészt a klímaváltozás, másrészt a termelési költségek csökkentése és harmadrész a környezetvédelmi szigorítások ezt megkövetelik – mondta Ferenc Vilmos, a Dicenty Kertbarát Kör elnöke, szekszárdi kertészmérnök.

Sok az idős szőlőültetvény, annak ellenére, hogy az elmúlt években sokan éltek a telepítési támogatással. Jelenleg hazánkban 48 ezer hektár a termő szőlőterület, a rendszerváltás előtt ez 193 ezer hektár volt. A szőlő felvásárlási ára az elmúlt tíz évben alig változott, így alapvető cél, hogy a termesztési költségeket le kell csökkenteni. Ebben segítenek az új rezisztens fajták. Bár az is igaz, szőlőfajtát nem pár évente cserélget a termelő. A Pécsen, a kutatóintézetben bemutatott új fajták a most felnövő generációnak adnak lehetőséget arra, hogy váltsanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!