munkaerőhiány

2018.03.28. 14:00

A szakmunkást és a mérnököt keresik most a leginkább

Gimnáziumi érettségivel a legnehezebb jelenleg a megyében munkát találni. Szakmunkásokra és műszaki diplomával rendelkezőkre van leginkább igény.

Mácz Katalin. illusztráció: Shutterstock

A legfrissebb állásajánlatok között böngészve az látszik, hogy a munkaerőpiacon a szakmunkások a legkeresettebbek, elsősorban pincérre, szakácsra, cukrászra, lakatosra, kőművesre, ácsra, karosszérialakatosra, festő-mázolóra, hegesztőre van szükség. Az egyetemi diplomák közül a műszaki szakirányúakra van igény, mérnököket, ellenőröket és logisztikusokat keresnek, őket is elsősorban Pakson és Tolnán. Szekszárdon óvodapedagógus, dietetikus és kereskedelmi ügyintézői álláshirdetést találtunk a megyei munkaügyi központ Virtuális Munkaerőpiaci Portálján. A nyolc általánossal rendelkezőkre is van igény, ők takarító, raktári árukezelő és betanított munkák közül válogathatnak. Akinek csak érettségije van, az elcsíphet egy irodai adminisztrátori állást, de a munkaadók ezek esetében is jobban értékelik, ha van valamilyen plusz – például gazdasági – képesítés.

Aki tovább- vagy átképzésen gondolkodik, esetleg pályaválasztás előtt áll, annak érdemes átböngésznie a hiányszakmák listáját, amelyet a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara készített el. Ezen szerepel az ács, az asztalos, az épület- és szerkezetlakatos, az erősáramú elektrotechnikus, a gazda, a gépgyártástechnológiai technikus, a gépi forgácsoló, az ápoló, a hegesztő, az ipari gépész, a kistermelői élelmiszer-előállító, a falusi vendéglátó, a kőműves, a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, a mezőgazdasági gépész, a női szabó, a nyomdaipari technikus, a szerszámkészítő, a szociális gondozó és ápoló, a szoftverfejlesztő és a villanyszerelő.

A fizikai munkavállalók tavaly Tolnában átlagosan nettó 136 ezer forintot kerestek. Ezen belül a mezőgazdaságban dolgozók nettó 133 ezer, az iparban 159 ezer, építőiparban 119 ezer, a vendéglátásban 102 ezer, a kereskedelemben pedig 122 ezer forintot vihettek haza, a KSH adatai szerint. A szellemi foglalkozásúak átlagbére 247 ezer forint volt 2017-ben. A mezőgazdaságban dolgozók ettől valamivel kevesebbet, nettó 237 ezer forintot kerestek. Az iparban 384 ezer, az építőiparban 372 ezer, a vendéglátásban 129 ezer, a kereskedelemben pedig 197 ezer forintot vihettek haza.

Nőttek a bérek

A bruttó és nettó átlagkereset a fizikai munkát végzők esetében tizenöt százalékkal, a szellemi foglalkozásúak esetében pedig tizennégy százalékkal emelkedett Tolnában tavaly a 2016. évihez képest. A növekedés üteme az előbbiek esetében meghaladta az országos átlagot. A keresetek ezzel együtt is 7,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az országos átlag.

2017-ben a Tolna megyei székhelyű szervezeteknél átlagosan 49 ezren álltak alkalmazásban, 0,7 százalékkal kevesebben, mint korábban, elsősorban a fizikai munkások létszáma csökkent, a szellemi munkát végzőké nem változott érdemlegesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!