halgazdálkodás

2018.04.20. 13:00

A tolnai holtágakon mindenütt lezajlott az első telepítés

Tavaly a tolnai Déli-holtágon teljesen elmaradt a telepítés, és az északin is kevesebb kopoltyúst engedtek a vízbe. Idén pótolják a kimaradást.

Steinbach Zsolt

Ebben az évben a tolnai horgászvizeket üzemeltető szervezetek a tavalyinál jóval több halat telepítenek. Igaz, ez az előzmények ismeretében nem igazán meglepő. Egyrészt, mert a tolnai Déli-holtág vizein tavaly teljes egészében elmaradt a telepítés. Ennek oka az volt, hogy 2017. év elején bérlőváltás zajlott, és az új szerződések csak májusban köttettek meg.

A tavalyi mérsékelt telepítés másik oka a hal áfacsökkentés körüli várakozás volt: az elmúlt évben a beharangozott 2018-as áfacsökkentés „előszeleként” jelentősen emelkedtek a halárak. Az Északi-holtágat üzemeltető Tolnai Horgász Egyesület emiatt inkább kivárt, kevesebbet telepített. A tavalyról megmaradt pénzből pedig idén az áfacsökkentés nyomán olcsóbbá – pontosabban a korábbi évekhez hasonló árúvá – váló halból többet tudnak a vízbe tenni.

Németh István, a horgász egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy első lépésben március közepén 40 mázsányi, kb. 2,5 kilós átlagsúlyú háromnyaras pontyot telepítettek.

A legkisebb területű vízen, a Felső-Révhókonyon a Dynamic Kft. az új bérlő. Takács Balázs ügyvezető elmondta, hogy náluk is megtörtént már az első telepítés: két mázsa méretes ponty kapott új életteret. Tervezik még csuka és süllő ivadék telepítését is.

A Déli-holtág többi vízterületét, az Alsó-Révhókonyt és a Lehőczi-holtágat a Tolnai Dunáért Egyesület üzemelteti. Bajor László egyesületi elnök közölte: sok horgász kérése volt, hogy fogható méretű halak kerüljenek a vízbe. Ezért az általuk kezelt területre összesen 850 kiló háromnyaras pontyot telepítettek, amelyek átlagsúlya 2,5-3 kilogramm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!