földárak

2018.03.23. 12:55

Drágább lett a föld, alig van eladó, ám vevő lenne

Mauthner Ilona

Mintegy 16 százalékkal növekedett hazánkban a termőföldek hektáronkénti átlagára 2017-ben az előző évhez képest. Az emelkedés a következő években is folytatódhat az Agrotax Kft. számításai szerint.

A hektáronkénti átlagár 1,4 millió forint körül alakult, az összes értékesített terület pedig 280 ezer hektárt tett ki.

Ugyanakkor a haszonbérleti díjak, amelyek mintegy 50 ezer forintra rúgtak, a földáraknál kisebb mértékben emelkedtek.

Tolna megyében az országos átlagnál is magasabbak a földárak, egy hektár szántót szinte lehetetlen megvenni 2 millió forint alatt, de közel 3 millió forintos adás-vételre is akadt példa. A magas árak ellenére Tolna megyében alig volt értékesítés.

Országosan az összes értékesített terület 280 ezer hektár körülire tehető, amelyből csaknem 131 ezer hektár szántó, a többi pedig vegyes művelésű, illetve erdőterület volt. Tavaly legkisebb mennyiségben szőlőültetvényeket adtak el, mindössze 1116 hektárt. Tolna megyében a szőlő-gyümölcsös ára hektáronként a 2,5–3 millió forinthoz áll közelebb, de szinte alig akad megvételre kínált terület ebben a kategóriában.

Az Agrotax Kft. számításai szerint a szőlők 2017-es hektáronkénti országos átlagára 1,86 millió forintot tett ki, a dunántúli régióban voltak a legdrágábbak, kétmillió feletti-, míg a legolcsóbbak Nógrád megyében, egymillió forint alatti átlagárral. A haszonbérleti díjak kevésbé emelkedtek 2017-ben, mint a termőföldárak, Tolna megyében hektáronként, átlagban 51 ezer forintot kértek a földhasználóktól a tulajdonosok. Megyén belül is van eltérés, Tamási és Dombóvár térségében 70 ezer forintot, de van ahol csak 40 ezer forintot kértek bérleti díjként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!