Bogyiszlóról indul a gabona

2018.04.20. 07:00

Egy-egy hajóra nyolcszáz tonna gabonát raknak

Bővítik a bogyiszlói kikötőt. A jelenlegi két toronysiló mellé még kettőt építenek. A helyi tárolókapacitás ezzel nyolcszáz tonnával nő.

Wessely Gábor

Mindenütt ürítik a raktárakat, a gabonatárolókat, hogy fogadhassák az idei terményt. Egy hónapja még hó fedte a tájat, két hónap múlva meg már a repce, az árpa betakarítására készülnek a gazdák. Aztán jön a búza, a napraforgó és a kukorica. A gabona tetemes része vízi úton hagyja el Tolna megyét.

A mezőgazdasági termények berakodására alkalmas dunai kikötőt a kilencvenes évek elején létesítették Bogyiszlón. A mai üzemeltető, a BLÓKER Zrt. 2000-ben jött létre. Foglalkoznak mindenféle mezőgazdasági szolgáltatással – szántás, vetés, betakarítás, felvásárlás, szállítás, értékesítés –, de a legérdekesebb tevékenységük mindenképpen a kikötő működtetése. A társaság egyik vezető tisztségviselője, Lénárt Bálint, és a szervező munka zömét végző tag, Tóbi Balázs adott felvilágosítást a részletekről.

Sok a dunai kikötő – a közeliek: Paks, Dunaföldvár, Baja – úgyhogy nem könnyű a dolguk a bogyiszlóiaknak. De folyamatosan fejlesztik a tároló- és a rakodókapacitást is. A helyszínen, a kikötő mellett két silótorony áll, melyek egyenként háromszáz tonna termény befogadására alkalmasak. S most épül még kettő, négyszáz-négyszáz tonnás. Ezt a beruházást az év végéig szeretnék befejezni. Az egyéb telephelyeiken található raktárakkal együtt harmincezer tonnás tárolókapacitással rendelkeznek. Azért van erre szükség, mert egy hajóra legalább nyolcszáz tonna gabonát vagy olajos magvat kell berakodni. S annak a mennyiségnek rendelkezésre kell állni, amikor megérkezik a vízi jármű. Ott jártunkkor egy ezerhatszáz tonnás szállításra készültek.

Bogyiszlóról elérhető vízi úton az Atlanti-óceán és a Fekete-tenger is. Lefelé a romániai Konstancáig vihetik az itt berakott árut, felfelé pedig, a Duna-Rajna-Majna-csatorna igénybevételével akár Hollandiáig is eljuthatnak. Éves forgalmuk százezer tonna körüli; 45 munkavállalót alkalmaznak. Vonzáskörzetük nagyjából 50-80 kilométerre terjed ki: Németkértől Kajdacsig és Sárpilistől Nagymányokig. Az ezeken a településeken gazdálkodóktól saját pótkocsis teherautóikkal hozzák a kikötőbe a gabonát. Ahonnan a tengeri eljuthat a tengerig.

Százezer tonna

A bogyiszlói dunai kikötőt a BLÓKER Zrt. üzemelteti. Alkalmazottaik száma negyvenöt, éves forgalmuk százezer tonna gabona, illetve olajos magvak. Az áru száz százalékban külföldre megy: nyugatra és délre. Kikötői tárolókapacitásuk hatszáz tonna, összes tárolókapacitásuk meghaladja a harmincezer tonnát. Tolna megyei partnerektől, 50-80 kilométeres körzetből szállítják ide az értékesítendő terményt. A legnagyobb kukoricavásárlók közé tartoznak az utóbbi időben a bioetanolgyárak. Üzleti partnereik többsége élelmiszergyár, takarmányüzem és olajsajtoló üzem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!