gazdaság

2018.03.22. 07:00

Munkaerőhiánnyal küzdenek a megyei építőipari cégek is

A kimagasló 2017 után 2018 első hónapjaiban tovább tart az építőipar lendülete. Egy hónap alatt négyszázhetvenkét cég jött létre.

Budavári Kata, illusztráció: Shutterstock

Nem véletlen a vállalkozási kedv, 2017 építőipari termelése közel harminc százalékkal haladta meg a 2016-os értéket, és a kereslet felfutásának köszönhetően egy év alatt 5,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak. – Egy hónap alatt 472 cég jött létre az ágazatban – mondja 2018 februárjáról Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Ugyanakkor továbbra is magas a megszűnő cégek száma. Januárban 354, februárban 329 cég szűnt meg a szektorban.

A számokon némiképp szépít az az adatsor, amely szerint a felszámolások száma alacsony, csak hatvanöt ilyen eljárás indult februárban. A megszűnések jelentős része kényszertörlés eredménye, ez pedig jelzi, hogy zajlik a hatósági nagytakarítás, másrészt a hitelezők már kevéssé próbálkoznak partnereik felszámoltatásán keresztül behajtani követeléseiket. – Összességében tehát rendkívül magas a fluktuáció, ezzel együtt az ágazat tisztulni látszik, a lánctartozások csökkenőben és a követelések behajtására is jobbak az esélyek, mint korábban – mondja az Opten szakértője.

A szektor azonban továbbra sem mentes a problémáktól. A legnagyobb gond a szakemberhiány. Ezt erősítette meg Korcsmár István, az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója is. Elmondása szerint hál’ Istennek megrendelésből nincs hiány, először a magas építésekre jelentkezett nagyobb igény, majd tavaly a mélyépítési munkák is elindultak, így a közösségi építmények mellett csatornák és utak építése is munkát ad a társaságnak. Elindultak a TOP-beruházások, ugyanakkor Korcsmár István szerint számunkra felfoghatatlan nagyságrendet jelent majd az atomerőmű bővítése, amely szintén küszöbön áll. Nincs szakember, és nemcsak az jelent gondot, hogy a gyerekeket nehéz rávenni arra, hogy szakmunkásnak tanuljanak, de lassan nem lesz, aki taníthatná őket. Az Alisca Bauval az ágazatot érintő nehézségek ellenére fennállása, azaz 1991 óta egyszer sem fordult elő, hogy ne teljesítette volna vállalását. Bért tavaly és idén is emelt a cég, van cafetéria, és családias hangulat jellemzi a munkahelyet.

Tolna megye a középmezőnyben

Közel 50 ezer építőipari cég és 35 ezer egyéni vállalkozás működik a szektorban, melyek közül mindössze 5100 cég árbevétele haladja meg a 100 millió forintot. Az egymilliárd forint éves árbevételt pedig 410 cég éri el. A magas fluktuáció is erősen hozzájárul az elaprózódott szerkezethez. A bevallási szezon még csak most kezdődik, de vélhetően a jó tavalyi évnek köszönhetően azért a 2017-es számok ennél szebb árbevételi eloszlást mutatnak majd. Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) februárra vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 19 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Somogy, Komárom-Esztergom és Csongrád megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye produkálta, Tolna megye a középmezőnyhöz tartozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!