Kertészkedés

2017.07.20. 19:30

Sok barackfa pusztult ki az idei nyáron

Országosan 1500 tonna gyümölcsveszteség van a kajszibarack-ültetvényeken, ami 300 millió forintos kárnak felelhet meg.

Mauthner Ilona

Nagyon fontos a fa egészségének megóvása

Fotó: Makovics Kornél

Országosan 25 százalékos terméskiesést is jelenthet idén a fitoplazma nevű betegség miatti fapusztulás a kajszibarack-ültetvényeken. Megyénkben is hasonló az arány. Az országos kajszitermelést figyelembe véve ez 1500 tonna gyümölcsveszteséget okozhat, ami 300 millió forintos kárnak felelhet meg. E mennyiség a következő években is hiányozni fog, egészen addig, míg a pótlásként elültetett fák termőre nem fordulnak.

Ezekben a napokban fejeződik be az idei kajszi „szüret”, mely jónak minősíthető, már ami a termés minőségét illeti. A termelők viszont arról számoltak be, hogy a nyár során egyre több barackfa pusztul ki úgy, hogy elkezd sárgulni a levele, majd az egész fa elszárad. A fák idő előtti pusztulásáért korábban vírus- és gombafajokat tartottak felelősnek, a korszerű diagnosztikai módszerek terjedése viszont rávilágított arra, hogy az elsődleges ok az úgynevezett fitoplazma fertőzés, mondta az agrárszektor.hu-nak Szabó Zoltán, a Gyümölcsért Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója.

tünetek megjelenésére – a növény védekezőképességének csökkentésén keresztül – feltehetően nagy hatást gyakorolnak az időjárási szélsőségek is. A védekezésnek a megelőzésen kell alapulnia, a fertőzött fák gyógyítása ugyanis már nem lehetséges. A megelőzés részét képezi a kórokozótól mentes, egészséges szaporítóanyag használata, valamint a tüneteket mutató fák minél előbbi, gyökerestől történő megsemmisítése.

Pálinkának is kiváló

Tolna megyében több mint hatszáz hektáron termelnek sárgabarackot a gazdálkodók, a legtöbb ültetvény Kisvejke, Bonyhád, Szekszárd határában van. Az idei évről azt mondják a termelők jó-közepes évet zártak. A korai fajtákat még jó áron, kilóját 350-400 forintért is el lehetett adni, később visszaestek az árak, de 200 forint alatt csak a hullottakat adták el. Az idén, a sok szélnek, viharoknak köszönhetően, úgy tűnik lesz bőven pálinkának való alapanyag is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!