agrárium

2018.06.15. 19:10

Tizenkét végzetes munkabaleset volt

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Megkezdődött és szeptember végéig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos munkavédelmi célvizsgálata. A munkavédelmre komolyan oda kell figyelni, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az agráriumban országosan tavaly több mint 650 munkabaleset történt, közük 12 volt halálos kimenetelű. Tolna megyében ez utóbbira nem volt példa, de kisebb-nagyobb sérüléssel járó baleset itt is volt.

A májusban megkezdett, szeptember végéig tartó időszakban a vizsgálatokat a járási hivatalok tisztviselői végzik, a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya által megadott szempontok alapján. A mezőgazdasági tevékenység célvizsgálatát az indokolja, hogy a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt ez az egyik legveszélyesebb ágazat. A vizsgálat a mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal foglalkozó munkáltatókat érinti.

Az ellenőrzések során a munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények megvalósulását nézik, például a veszélyes anyagokra, zajjal, illetve rezgéssel járó munkavégzésre, munkavállalókat érő terhelésekre vonatkozó szabályok betartását is ellenőrzik.

A halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik, nagy része traktorokkal és más munkagépekkel való gázolás, ütközés. A NAK közleménye hangsúlyozza, a szabályok betartásával, kellő odafigyeléssel sokat lehet tenni azért, hogy csökkenjen a kockázat, kevesebb legyen a baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!