Földmérés

2017.07.25. 08:15

Tolnában is felosztják az eddig osztatlan földterületeket

Országszerte folyik az osztatlan közös tulajdonban lévő földterületek szétmérése. Tolna megyében több mint kétezer földterület érintett.

Wessely Gábor

Osztatlan terület sarokpontját tűzi ki GPS-szel Erős József mérnök és jelöli meg karóval Salamon Gá- bor nyári gyakorlatos egyetemista

Fotó: A szerző felvétele

A téma kapcsán Mátyás László, a programot lebonyolító Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. (NKP Nkft.) műszaki vezetője tartott előadást egy szekszárdi konferencián.

Hangsúlyozta, hogy nem minden osztatlan közös területtel foglalkoznak, csak azokkal, amelyek a részaránykiadás során keletkeztek. A TSZ-ek megszűnte, illetve átalakítása idején, a kilencvenes évek elején a földek egy része gazdára talált kárpótlási jegy ellenében, a többi pedig osztatlan, közös táblákká vált, több személy nevére került. Most ezek kiparcellázása történik. A gazdák látják, hogy konkrétan, mettől meddig az övék a terület, s azt önállóan használhatják vagy értékesíthetik; nem kell többé a tulajdonostársak hozzájárulása.

Osztatlan terület sarokpontját tűzi ki GPS-szel Erős József mérnök és jelöli meg karóval Salamon Gábor nyári gyakorlatos egyetemista
Fotós: A szerző felvétele

Az NKP Nkft. megállapodást kötött a kivitelezésben részt vevő földmérő vállalkozásokkal és a közreműködő jogi szolgáltatókkal. Hét ütemben végzik a munkát. Az első már 87 százalékos készültségű – ennek része a Dombóvári járás –, a második 72 százalékon áll – ebbe a Bonyhádi járás tartozik –, a harmadikban nincs Tolna megyei érdekeltség. A most kezdődő negyedik ütem a Szekszárdi járást is érinti. A későbbiekben pedig a Tamási és a Paksi járás is sorra kerül. (A Tolnai járást összevonták a szekszárdival.) Az ötödik ütemet 2018-ban, a hatodikat 2019-ben, a hetediket 2020-ban indítják el.

Tolna megyében, a szekszárdi székhelyű Geodézia Kft. már régóta részt vesz az osztatlan közös földrészletek megosztásában. A cégvezető, Kunfalvi János tájékoztatása szerint Vas megyében kezdtek 2014-ben, Somogyban 2015-ben, Bács-Kiskunban 2016-ban dolgoztak. Most a Szekszárdi járásban tevékenykednek, ahol mintegy hatezer hektár osztatlan terület szétosztása a feladat, közel 4500 tulajdonos részére. GPS-szel kitűzik a sarokpontokat, majd karóval megjelölik azokat, és birtokba adják a tulajdonosoknak.

A birtokba adáson általában az érintettek 30-40 százaléka vesz részt. A távol lakók meghatalmazottal képviseltethetik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!