Helyi hírek

2017.06.02. 08:26

Matyi, az őzike kedvenc eledele a sóska

Várdomb és Szekszárd között találtak rá Matyira, az őzgidára megmentői. Akkor a fejét is alig tudta felemelni, de már jól van, és a szőlőlevéltől kezdve bármit hajlandó megkóstolni.

Ihárosi Ibolya ([email protected])

[caption id="" align="alignright" width="350"] Kecsketejet kap a kis Matyi (Fotók: Mártonfai Dénes)
[/caption] Simondi József húga találta meg Várdomb és Szekszárd között az egyik vízelvezető úton az őzikét május 15-én.

Amikor közelebbről megnézte, a fejét is alig tudta emelni a kis jószág. Telefonált vadász bátyjának, aki minden dolgát félretéve indult őzikét menteni. Már út közben vett tejet és cumisüveget, de a már-már kiszáradt őzike alig akart enni. Kortyonként kellett belediktálni az akkor még vizezett langyos tejet. Este már kezdte a füleit mozgatni, másnap reggelre igyekezett volna felállni, de ez csak estére sikerült. Mindebből látszik, hogy ő maga is derekasan küzdött az életéért. Kezdetben kettő, majd három óránként kapta a tejet, az első két napon éjjel kettőkor is megetette Simondi József.

Most naponta ötször eszik, hígítatlan kecsketejet. Az egyik távolabbi szembe szomszédnak, aki szintén vadász, van két anyakecskéje, onnan kapják a tejet. Amikor megtalálták, a körülbelül két hetes Matyi egy kilót ha nyomhatott. A markában elfért az embernek, csak a hosszú lábacskái voltak, meg az aranyos kis feje, fogalmazott a vadász.

Most körülbelül három kiló lehet és kezdi csipkedni a füvet. A kertben megkóstolta a szőlőlevelet, a kedvenc eledele azonban a sóska.

Ha lesz vadasparkja az Alsónánai Nimród Vadásztársaságnak, amelynek Simondi József is a tagja, akkor oda kerül Matyi, ha nem, akkor ott engedik szabadon, ahol megtalálták. Erre még a tél beállta előtt sor kerül. Addigra 8–12 kilogrammosra is megnőhet. Simondi József elmondta, sajnálja, hogy az ember sok területet sokszor indokolatlanul is elvesz a vadaktól.

Az erdőt járja

Simondi József szakmája asztalos, harminc évig állami cégnél dolgozott, majd magánvállalkozást alapított. A bútorüzemben 28-an dolgoztak, exportra is. Felesége védőnő, ő is nyugdíjas. Két gyermekük van és hat unokájuk. A fiuk egy ideig még vezette a bútorüzemet, ma már Ausztriában dolgozik. A vadászat a természethez való ragaszkodást fejezi ki, válaszolta kérdésünkre Simondi József, aki amikor ideje és egészsége engedi az erdőt járja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!