Helyi hírek

2017.06.14. 19:30

Szívesen teszik szebbé a menhely lakóinak életét

Steinerné Gyurcsák Katalin oktató szervezésében ismét 30, a szekszárdi Kolping iskolában tanuló diák látogatott ki a kutyamenhelyre, hogy segítséget nyújtsanak az ebek óljainak lefestésében.

TEOL (kb)

Több éves hagyományra tekint vissza, hogy a Szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola diákjai kilátogatnak tavasz végén, nyár elején a szekszárdi kutyamenhelyre, és lefestik az ebek házait. [caption id="" align="alignleft" width="650"] A legkisebb önkéntes is lelkesen dolgozott (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Steinerné Gyurcsák Katalin, az iskola oktatója, a megmozdulás főszervezője hangsúlyozta, bármikor szívesen segítenek a menhely dolgozónak, akár ha gyorsan törmeléket kell hordani vagy rendet kell rakni a raktárépületben. – Bármit megcsinálunk, amire az itt dolgozóknak nem marad idejük a napi munka mellett – mondta az oktató. – Ilyenkor összetrombitáljuk a gyerekeket, és már jövünk is. Nem is nehéz összeszedni az önkénteseket, szívesen segít mindenki, és mindezt a kötelező közmunka felett vállalják. 

A Kolping diákjai minden tanévben legalább ebben a munkában segítenek a telepen, de az elmúlt télen már az ólak téliesítésében is szerepet vállaltak. Fiáth Szilvia, a menhelyet működtető alapítvány elnöke elmondta, ilyenkorra időzítik a kutyaházak megjavíttatását, a diákok pedig szívesen lefestik. Nekik ez sok időbe telne, de segítséggel gyorsabban halad a munka. Ezen a napon is 30 ól készült el 8 és 12 óra között.

Sajnos a menhely dolgozóinak öröme még az ilyen önkéntes felajánlások idején sem felhőtlen, ugyanis jelenleg 220 kutya él a telepen. Ez azt jelenti, hogy már nincs hova tenni az újonnan érkezőket, akik viszont naponta jönnek. Idén sokkal rosszabb a helyzet, mint az előző években, mesélte Fiáth Szilvia. Minden örökbe fogadott kiskedvencre jut kettő újonnan érkező, akiket kuka mellett vagy kukában, sok esetben az út mentén hagynak, de nemrégiben az is megtörtént, hogy elköltözött a gazda, az állatot pedig ott hagyta kikötve. Emellett mindenki a kölyköket keresi, pedig szép, kedves, egészséges, beoltott és ivartalanított 4-5 éves kutyák is várják a szerető gazdit.

Ha valaki örökbe fogadni nem is tud, másképp is segíthet a menhely lakóin. Most leginkább húsos vagy tejes ládákra, valamint gyermekfürdőkádakra, műanyag és fém lavórokra, dézsákra, fürdésre alkalmas edényekre lenne szükségük, hiszen a műanyag „kádak” évről-évre, a fémek egy pár év után elhasználódnak. A kutyák viszont igénylik a fürdetést, tette hozzá a menhely vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!