külföldi oktatás

2017.08.12. 17:47

Nyáron is iskolába járt Németországban

Kasza Dóra lélekben úgy készült, hogy a fogadó család udvarán álló, egyébként kifogástalan állapotú lakókocsiban rendezkedik be. A német vendéglátók azonban házuk minden jóval felszerelt, harmadik szintjére kísérték, ahol a szobája várta.

Szeri Árpád

Kirándulás a Bodeni-tóhoz. Kasza Dóra a fogadó család anyukájával, Gudrun Baumannal

A szekszárdi Garay János Gimnázium 9. osztályos tanulója tavaly egy hagyományos cserediák programnak köszönhetően került kapcsolatba német „családjával”. Idén ismét találkozhatott velük. Ehhez mindössze tizenhárom órát kellett buszoznia Stuttgartig, ahol Dórának – kárpótlás a végtelennek tűnő utazás viszontagságaiért – meleg fogadtatásban volt része. Stuttgartból úgy háromnegyed óra autózás után érkezett meg a család lakhelyére, Bietigheim-Bissingen – Szekszárd német testvérvárosa – közelébe.

– Tágas pince és három szint – kezdte a ház bemutatását Kasza Dóra. – A pince a két fiútestvér birodalmának számított. Az első szintet egy nappali, konyha és terasz alkotta, utóbbiból lehetett kimenni a hangulatos udvarba. A következő szinten három szoba, egy dolgozószoba és egy fürdő volt. A harmadikon a család nemrég alakíttatott ki új lakószobákat, ezek egyikét kaptam meg. Vendéglátóimról még annyit, hogy nagyjából a középosztályba sorolhatóak, az apa egy telefonos cégnél dolgozik, az anya viszont általában otthon van, legfeljebb részmunkaidős tevékenységet vállal. A garázsban két autót tartanak. Azaz, nem nélkülöznek, és nyugodt az életük.

Kirándulás a Bodeni-tóhoz. Kasza Dóra a fogadó család anyukájával, Gudrun Baumannal

Aki ezek után azt gondolná, hogy a szerencsés szekszárdi fiatal kifogott magának egy kellemes, gondtalan nyaralást, az bizony téved. Ugyanis, cserediák lévén, hétköznaponként látogatnia kellett az egyik helyi középiskolát, jelesül az Ellental Gimnáziumot, az ott zajló tanórákat. Tegyük hozzá, ezt egy cseppet sem bánta, hiszen így tökéletesíthette igazán német nyelvtudását.

– A francia nyelvtanára mutatott be az osztály tanulóinak, természetesen német nyelven – folytatta Dóra. – Közölte leendő osztálytársaimmal, hogy magyar vagyok. Ekkor váratlanul megszólalt egy lány: én is! Nem voltam egyedül magyarként... A tanóráknak más a szerkezete, mint nálunk, ott, egy tantárgyon belül maradva, kétszer negyvenöt perc követi egymást öt perc szünettel, majd a kilencvenöt perc után húsz perc szünet jön. Ilyen dupla órák teszik ki a délelőttöt és a kora délutánt. Ez elsőre fárasztónak tűnhet, ám nem volt az: a német gimnazistáknak nemcsak fele annyi könyvet és füzetet kell vinniük egy napra, mint itthon nekünk, de feleannyi órára kell készülniük.

A heidelbergi egyetem vonzásában

Dóra a rendelkezésre álló szabadidejében eljutott néhány nagyon szép helyre is, köszönhetően vendéglátóinak. Kifejezetten megnyerte tetszését a középkori emlékek sokaságával rendelkező, történelmi légkört árasztó Heidelberg. A város 1386-os (!) alapítású egyetemmel rendelkezik, ez az univerzitás messze földön híres, márkanév mindenütt a világon. A szekszárdi fiatal, aki a német nyelv és kultúra elkötelezettje – általános iskolás kora óta német tagozatos osztályba jár – , megosztotta lapunkkal „titkos” vágyát is: életének mérföldkövet jelentő célja teljesülne, ha egyszer majd heidelbergi egyetemista lenne. Ez a lehetőség egyébként nem is a nagyon távoli jövő ígérete, hiszen a 2002-ben született fiatal négy év múlva érettségizik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!