Régészet

2017.08.27. 13:30

Ritka középkori pillér került elő

Ritkaság az ebből a korból származó lelet a megyében.

S.K.

A megyében ritkaságnak számító leletre bukkantak nemrég Tolnán, a Malom utca végén, közel a Duna-parthoz. Egy néhány éve összeomlott ház helyén az új tulajdonos tereprendezés közben egy régi pillérnek látszó falszakaszt talált. A tulajdonos hozzájárult, hogy a Wosinsky Mór Múzeum munkatársai megvizsgálják a leletet.

Ódor János régész, a múzeum igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a most vizsgált telekről korábban már kerültek elő 14–15. századból származó, gótikus faragott kövek, amelyek egy templom boltozatának darabjai voltak. A mostani kutatás célja az volt, hogy megállapítsák, milyen korú a falmaradvány. Ez a terület ugyanis a középkori Tolna központja volt, az egykori vár és a középkori plébániatemplom is ezen a környéken állhatott. A falmaradvány tehát tartozhatott volna a régi várhoz, vagy a templomhoz is, ami kisebb fajta szenzáció lett volna.

A szakemberek azonban megállapították, hogy egyik sem: egy, talán még az 1600as években épült lakóház falrészletéről lehet szó. A régészek mintegy nyolcvan centiméter mélyen megtalálták a régi épület kőlapokkal burkolt belső padlózatát is, alatta pedig egy pincére bukkantak. Bár a lelet nem a várhoz, vagy a templomhoz tartozik, mégis értékes. Ilyen késő-középkori, előkelő, kőből készült lakóház ugyanis megyei szinten is ritkaságnak számít. Az eredeti épület egyébként még a 18. század folyamán pusztult el, és annak alapjaira épült fel az újkorban használt kis ház.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!