szüret

2017.08.27. 11:30

Tolna megye borvidékein is elkezdődött a szüret

Megkezdődött a szüret a megye két borvidékén. Az első adatok szerint jó minőségű borok érlelődhetnek majd a pincékben.

Mauthner Ilona, Fotós: Mártonfai Dénes

Mérik a szőlő cukorfokát a termelők, azok is, akik még várnak a szürettel. Számolgatnak, kalkulálnak, mikorra hívják össze a szüretelőket. Czink János szekszárdi kertészmérnök jelentős területen gazdálkodik szőlővel. Több mint tíz fajtát művel, és csak kékfrankosból van 16 hektárja. Véleménye szerint valamivel kevesebb termett, mint amennyire szükség lenne. Nem is beszélve arról, hogy a megyében jelentős, jégkár okozta terméskieséssel is számolni kell. Ő bort nem készít, a szőlőt értékesíti. Mint mondta, már tavasszal lekötötték a termést a nagyobb felvásárlók, de a főváros és Esztergom környékéről is jönnek hozzá úgynevezett hobbiborászok, akik fejenként 15-20 mázsa szőlőt vásárolnak, amiből saját bort készítenek. Egyre divatosabb lett ugyanis az ilyen jellegű borászkodás.

Még ezen a héten elkezdik a medoc szedését. Ennek a cukorfoka 16–18 között van, területtől függően, a sava pedig 7–8 közötti. Van, ahol a pinot noirt is szedik, a cserszegi fűszeres 18-as cukra igazán jónak mondható. A korai fajtáknál ugyanis ezek az értékek kiválónak számítanak. Az időjárásra sem lehet panasz, a nappali 25-30 fokos melegnek és az éjszakai 10 fokos lehűlésnek köszönhető, hogy bomlanak a savak, és erősödik a cukrosodás a szőlőszemekben.

Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke, szőlőtermelő szerint is korainak számít az idei szüretkezdés. Ők már a veltelinit is szedik a héten, az oportó egy részével pedig végeztek. Az idei szüretre az lesz a jellemző, hogy a gazda nem a naptárt nézi, hanem a szőlőt, és ha marad a jó idő, akkor a savakra jobban kell figyelni majd, mint a cukorfokra, tette hozzá.

Minden borvidék maga határozta meg a szüret kezdetének időpontját, a szekszárdi hegyközségnél elmondták, az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borokhoz a szőlőt legkorábban augusztus 7-től lehet szedni, innentől adhat ki származási igazolást a hegyközség.

A szőlőárakról azt mondják a termelők, most alakulnak. Az oportó kilójára 110, a kékfrankoséra jellemzően 140 forinttal szerződnek a gazdák. Úgy tűnik, a borpiacon a fehérborok és a rozék a kapósabbak, éppen emiatt a fehér szőlőket keresik jobban. Az olaszrizlingfürtök is sárgulnak, bár egy átlagos évben ezt a fajta szőlőt szeptember végén, október elején szokták szedni, akárcsak a kékfrankost. Az országos helyzet kicsit rosszabb mint a Tolna megyei, az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost. Az ország 65 ezer hektárnyi szőlőültetvényén 2,5 millió hektoliter borra számítanak, ami 500 ezerrel kevesebb az átlagosnál. Néhány borkereskedő szerint ez nem is baj, hiszen visszaesett a borforgalom. Nem mindenki van ezen a véleményen, például a szekszárdi Prantner Gábor szőlész-borász, aki a fiatal nemzedék egyik kiváló képviselője.

– Azt tapasztalom, hogy az idei év jobb lesz, mint az elmúlt pár év, a szőlő minősége kitűnő. Utoljára 2012-ben volt ilyen kiemelkedő év – mondta a termelő, aki hozzátette, az ő pincészetük az elmúlt évben nem csökkentette a forgalmát, igaz, nem is növelte.

Kevés a szüretelő

Nagy gond, hogy nem találnak elég szüretelőt a gazdák. Bár egyre népszerűbb a szőlőkombájn, azért még sok kisebb borászatban kézzel szedik le a szőlőt. Ennek az az oka, hogy a kombájnhoz olyan fogadógaratot kell kiépíteni, ahová a gépből be lehet önteni a szőlőt. Így maradnának az alkalmi munkások, akik napszámért szüretelnek. Az általunk megkérdezett borászok elmondták, egyrészt kiöregedtek azok, akik szüretelni jártak hozzájuk, másrészt sokan mentek külföldre. Ugyanakkor a hazai borászok nem tudnak több munkabért fizetni, hiszen a bor árát nem lehet tovább növelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!