évnyitó

2017.09.04. 20:00

Új év, új kihívások (+galéria)

A tudásalapú társadalom mellett tette le a voksát a pécsi egyetem alapítója 650 évvel ezelőtt. Ezt dr. Bódis József rektor mondta a negyvenedik tanévét indító Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar évnyitóján.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

Különleges volt a 2017-2018-as tanévnyitója a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, amely ebben az évben ünnepli jogelődje, a szekszárdi Tanítóképző Főiskola megalapításának 40. évfordulóját. A jubileum kettős, hiszen az anyaintézmény 650 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Az ünnepségen a gólyák fogadalmat tettek, dr. Horváth Béla dékán egyetemi polgárrá, Ács Rezső, a város polgármestere tiszteletbeli szekszárdi polgárrá és az „öregdiákok” nevében Csötönyi László tanító, a hallgatók közé fogadta őket.

Szellemi örökösök a Pécsi Tudományegyetem oktatói és hallgatói, akikre ez kötelességeket is ró, fogalmazott dr. Bódis József, az intézmény rektora a PTE KPVK jubileumi tanévnyitóján. A szekszárdi karral kapcsolatban kiemelte: nemcsak több ezer diplomás indult el innen, de tudásközpontként, műhelyként és közösségként is működik, azaz több, mint ami a vállalása. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kar a megye működésének egyik motorja, hatására térségünk még élhetőbb hellyé vált. Arról is beszélt, hogy az újonnan induló képzések bebizonyították: a KPVK képes alkalmazkodni a kihívásokhoz, segítve például a PaksII. programot. Dr. Horváth Béla dékán elmondta: 650 éve történelmi légkörben jött létre a pécsi egyetem, 610 év múlva pedig az itt élők szempontjából újabb történelmi eseményt jelentett a szekszárdi Tanítóképző Főiskola megalapítása, mely azóta igazi campussá nőtte ki magát.

A kar vezetőjének meggyőződése, hogy eddigi lehetőségeikkel a lehető legjobban használták ki, továbbá, hogy negyven év múlva az akkori dékán ugyanolyan fejlődésről számolhat be, mint ő most.

A tanévnyitó ünnepséget követően Memorandumot írt alá Fehérvári Tamás a megyei közgyűlés elnöke a Tolna megyei önkormányzat, Ács Rezső polgármester a szekszárdi önkormányzat, valamint dr. Bódis József és dr. Horváth Béla a Pécsi Tudományegyetem és a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar képviseletében. Ezzel kinyilvánították több évtizedes együttműködésük megerősítésének szándékát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!