mezőgazdaság

2017.10.25. 07:00

Fordulatokban gazdag volt a szüret, ígéretes borok várhatóak

A Tolnai és a Szekszárdi borvidéken is befejezettnek tekinthető a szüret. Összességében jó, közepes termés mellett kiváló minőségről számoltak be a borászok.

szerző: Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

Augusztusban, amikor elkezdődött a szüret, a szőlőtermelők azt mondták, a szokottnál két héttel előrébb tart az érés, így a feldolgozást is hamarabb kezdték el. A szeptember eleje azonban „ledolgozta” az előnyt, a gyakori csapadék, a hűvös idő miatt a korai fajtáknál kisebb, 17-18-as cukorfokkal, nagyobb savakkal kellett megelégedniük a termelőknek. Pár héttel később azonban az időjárás ismét jóra fordult, a tartós meleg nappalok, a hűvös éjszakák kiváló szőlő alapanyagot produkáltak az új borokhoz.

Csapó Vince bátaszéki termelő elmondta, a minőséggel és a mennyiséggel is elégedett. Talán a korai fehér szőlőfajtákon volt a vártnál kicsit kevesebb termés. A minőséget meghatározta – idén különösen –, hogy melyik dűlőben, milyen talajon fekszik az ültetvény. Ahol megszorult a meleg, és a talajnak már nem voltak tartalékai, a perzselés jeleit lehetett látni a növényen. A kékszőlők ideális szüreti időpontját nehéz volt előre meghatározni. A cukor felhalmozódásával nem volt probléma, de ki kellett várni a tannin érettségét, és figyelni kellett a savakra. Az új telepítésű olaszrizlingben volt olyan terasz, ahol 25-ös cukorfokot mértek, igaz, a fürtökben voltak aszús szemek is.

Dr. Kozma Pál, a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet igazgatója szerint az idei év fordulatokban gazdag volt. A furmintot a szokásosnál korábban szedték le, mert minden értéke ideális volt. Igazi csúcsborok érlelődnek a hordókban, ez főleg a merlot, a kékfrankos, a pinot noir és a cabernet fajtákra vonatkozik. Színanyagban gazdagok a borok, a fenolos érettség érződik rajtuk. Október közepére már megjelentek a hazai piacon a korai fajtákból készített új borok, főleg rozék.

A termelés költségei emelkednek

Miközben a felvásárlók úgy érzik, a szőlő ára már az egekig emelkedett, a termelők ezzel szemben azt mondják: évről évre drágulnak a növényvédő szerek, a gázolaj ára és a bérmunka költsége is. Ezeket a kiadásokat kell kigazdálkodni a szőlő vagy a bor árából. Idén tízszer, tizenegyszer kellett permetezni. Egy permetezés hektáronként saját traktorral 35 ezer forintba kerül. Ehhez társul még a gyomirtás, a tárcsázás, a fűnyírás, a szüretelés, a metszés, a zöldmunka költsége. Ez hektáronként közel félmillió forintos kiadást jelent.

 

Címkék#szüret

Ezek is érdekelhetik