fórum

2017.12.03. 11:30

Még nem lehet oroszul taxit hívni, ételt rendelni Pakson

Egyelőre sok nyelvi problémával szembesülnek a Paks II-t előkészítő az orosz munkavállalók.

Vida Tünde

Az elsőként Paksra érkező orosz dolgozók hétköznapjait megnehezítő problémákról Gennady O. Tepkyan, az Atomsztojexport paksi fióktelepének vezetője azon a fórumon beszélt, amelyet az önkormányzat éppen azért rendezett, hogy az ilyen és ehhez hasonló kérdésekről közvetlenül egyeztethessenek a szolgáltatói szektor képviselőivel.

Szabó Péter polgármester köszöntőjében azt mondta, a város is készül, de szeretné segíteni a helybeli vállalkozókat is azzal, hogy információ­hoz juttatja őket. Ezenkívül egy sor tervük van még, amivel szeretnék elősegíteni azt, hogy könnyebb legyen a Paksra érkező vendégmunkások beilleszkedése, illetve a helyi vállalkozók szerepvállalása.

Kovács Sándor, Szabó Péter és Gennady O. Tepkyan A szerző fotója

 

Gennady O. Tepkyan elmondta a fórumon, hogy huszonnégy órában zajlik majd a munka az erőműépítés során. Műszakváltásokkor közel háromezer dolgozó utaztatását kell megoldani, a dolgozóknak szabadidejükben hasznos időtöltést kell biztosítani, etetni, gyógyítani, szórakoztatni kell őket.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a Paks–Szekszárdnál nagyobb távolságokban nem gondolkodnak a munkaerő utaztatásánál.

Ivan N. Sheshokin fióktelepvezető-helyettes vetette fel azt, hogy jó volna, ha oroszul, de legalábbis angolul feltüntetnék az üzletek profilját, illetve a legfontosabb információkat. Most körülbelül hetven orosz szakember dolgozik Pakson, számuk év végéig elérheti a százat, jövő év végére pedig minimum megduplázódik – mondta Gennady O. Tepkyan –, majd fokozatos emelkedéssel éri el a nyolc-, családtagokkal együtt a tízezret az építők száma.

– Paks nagyon komfortos, csendes, nyugodt város, de ha megkezdődik a beruházás, ez meg fog változni – mondta a fióktelep-vezető. Példaként hozta fel a közlekedést, illetve azt, hogy műszakváltásokkor több ezer embert kell majd utaztatni, ezért fejleszteni kell az úthálózatot. Szabó Péter polgármester azt mondta, a felülvizsgálat már el is kezdődött, mint ahogyan sok más fejlesztés előkészítése is. Kovács Sándor alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy mihelyt újabb információkhoz jutnak, meg fogják osztani a városlakókkal, vállalkozókkal.

Ezek is érdekelhetik