szőlőtermesztés és borkészítés

2018.01.24. 12:20

Borestén mélyítik tudásukat a gazdák

Vida Tünde

Új sorozatot indít a Dunaföldvári Sárga-Pincésgödör Egyesület annak érdekében, hogy ismeretbővítéssel segítse a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozók tevékenységét. A nyolc előadásból álló, üzemlátogatással gazdagított program állandó előadója Módos Ernő, a szekszárdi Alisca Borrend nagymestere, Tolna Megye Főborásza.

A január 29-én induló Téli boresték sorozat keretében hétfőnként várják a vár ispánházába a dunaföldvári és környékbeli borral és borászattal foglalkozó, azt kedvelő gazdákat. A nyitóelőadáson a szőlőnövény megjelenésének történetével, növénytani jellemzőivel, környezeti igényével ismerkednek majd, de szó esik a szüreti előkészületekről is.

A következő alkalommal Szekszárdra mennek, ahol borpalackozó, szőlőfeldolgozó üzembe látogatnak. A későbbiekben taglalják majd a szőlőfeldolgozás menetét, az újbor kezelését, a borkóstolás csínját-bínját, a borhibákat. A találkozókat interaktívra tervezik, lehetőség lesz a résztvevő gazdák borainak kóstolására, a borhibák azonosítására.

A sorozat végén a bortörvény, a NÉBIH engedély kérelem menete, a hegyközségek szerepe, a magyarországi borrendek is terítékre kerülnek.

A sorozat társszervezője az Oláh István elnök vezette egyesület mellett Kiss Lajos Csaba, aki képviselői tiszteletdíja felajánlásával és tevőlegesen is segíti a boresték megvalósítását. Mint elmondta lapunknak, szívesen borászkodik, és ha helyben nem is, a térségben már szervezett két hasonló előadás-sorozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!